Mansur Yavaş: İftirayı meslek edinmişlerin virane düzenini onaracağız

Yayın tarihi: 21 Haziran 2022 Salı 2:32 pm - Güncelleme: 21 Haziran 2022 Salı 2:34 pm

Mansur Yavaş, Başkent’te yaşanan sel felaketine ilişkin ‘Afet Bilgilendirme Raporu’nu açıkladı. Yavaş, önceki dönemde alt yapının ihmal edildiğini belirterek, “İftirayı meslek edinmiş şahsiyetlerin kendi eseri olan bu virane düzeni onaracağız. Mazeretlere sığınmadan geleceğe bakıyoruz” dedi. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Başkent’te geçtiğimiz hafta 4 yurttaşın yaşamını yitirmesine neden olan sel felaketine ilişkin “Afet Bilgilendirme Raporu”nu açıkladı.

Yavaş’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Ankara’mızda bir haftayı aşkın süredir bulunan yoğun yağışları, bu yağışların nedenlerini, sonuçlarını ve yaptığımız çalışmaları sizlerle paylaşacağım. Konuşmaya başlamadan önce sel felaketi nedeniyle kaybettiğimiz 4 hemşehrimiz için bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine, sevenlerine ve kentimize başsağlığı diliyorum. Yüreğimizi dağlayan bu vefatlar nedeniyle derin üzüntümü bir kez daha vurguluyorum. Sel felaketinin bir daha tekrarlanmamasını, böyle acıları yeniden yaşamamayı temenni ediyorum.

“GELİRLER ÇILGIN PROJELERE AKTARILIYORDU”

Ankara’da 5 günde yıllık yağışların yarısı kadar yağış yaşandı. Haziran aylarında her zaman yağış olurdu, ancak artık iklim değişikliğinin ve çarpık kentleşmenin de etkisiyle yağışın boyutu, hızı ve etkisi değişir oldu. Kentimizde maalesef son dönemlerde şehir selleri meydana geliyor. Bazı ilçelerde damla bile düşmezken, bazı ilçelerde taş üstünde taş kalmıyor. Yağışın üst üste gelmesi sonucu ise toprağın doyma oranı artıyor ve her takip eden yağış, takip ettiği yağıştan daha da tehlikeli bir sonuç oluşturuyor. İşte iklim değişikliği ve çarpık kentleşme ortamında Ankara’da temiz su temini ve alt yapı için yıllarca ihmal edilmiş bölgelerimiz vardı. Kentte çok pahalıya su satılıyor, bu satıştan elde edilen gelirler çılgın projelere aktarılıyordu.

2005-2018 yılları arasında suyun metreküp fiyatı ortalama 1.6 dolardı. Yani bugünün parası ile tonu 28-30 TL’ye su satıldı. Bu yüksek tutardaki para ile helikopterler alındı. Atıl havuzlar, otopark sistemleri kurup uçuş okulları açıldı. ASKİ’nin milyarca lirası Fen İşleri yatırımlarına aktarılırken alt yapı yatırımları sürekli ötelendi. Biz bugünkü koşullarda 0,7 dolara temiz suyu vatandaşlarımız ile buluşturuyoruz. Yani eski ortalama fiyatın yüzde 50’den daha azına.

“MAZERET DEĞİL ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ”

Ne acıdır ki Ankara’da alt yapı yatırımları yıllarca ötelendi. Açık açık görünmez olması sebep gösterilerek gereksiz olduğu düşünüldü. Derelerin üstleri imara açıldı. Çarpık kentleşme tercih edilip, müteahhitlerin gözü doymaz para hırslarına hizmet edildi. Maalesef şimdi de sanki sorumlu kendileri değilmiş gibi felaket tellallığı yapıp, ellerini ovuşturup adeta sel olsun diye bekliyorlar.

Kentimizde artık su, bu yanlış uygulamalar neticesinde toprakla buluşamaz halde. Ancak biz mazeret üretmeyeceğiz. Çözüm üreteceğiz. Bir taraftan maliyetine, hatta zararına su temini sağlarken bir taraftan da sadece alt yapı projelerine ağırlık vermeye başladık. ASKİ’nin gelirlerini çılgın projelere değil, asli işlerine harcamaya başladık. Bazı krediler istedik, reddedildi. Metro projeleri, otobüs alımı, yeşil alan yatırımları, teknolojik alt yapı, kırsal kalkınma gibi birçok alanda da eksiklikler vardı. Yine de vazgeçmedik. Mali disiplinimiz, şeffaflık uygulamalarımız ve tasarruf tedbirlerimiz ile bu alanların tamamına yatırım yaptık. İşte alt yapıda da sadece enerji giderlerimiz 30 Aralık itibariyle 500 milyon TL iken yılın son günü gelen zamla aynı saat fiyat 2 milyar TL’ye çıktı. Su fiyatlarının yarı yarıya düşmesine rağmen 3 yıllık ortalamalarda eski dönemin 3 yıllık ortalamasına göre 2 kat daha alt yapıya yatırım yaptık. Çünkü bizim için görünmezlik değil, önemlilik esastı.

“İHANET DÜZEYİNDE UYGULAMALAR”

Görünmez denilerek yıllarca ertelenen altyapı çalışmaları nedeniyle bu kente bırakılan kötü mirası bedeli ne olursa olsun, kim ne derse desin silecek, mazeretlere sığınmadan kentimizi altyapıda da istediğimiz düzeye getireceğiz. Cumhuriyet’in başkentinde açıktan akan lağım ve asbestli borular kalmayana dek çalışacağız. Herkes kesintisiz ve mutluktan içilebilir sağlıklı suya kavuşsun diye projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz.

Tekrar söylüyorum, Ankara’nın altyapısı ihmal edilmiş olsa da ihmal ya da ihanet düzeyinde imar ve çarpık kentleşme uygulamaları yapılsa da bu ihmaller devasa sorunlara dönse de bizler, iftirayı meslek edinmiş şahsiyetlerin kendi eseri olan bu virane düzeni onaracağız. Haklı da olsak, mazeretlere sığınmadan geleceğe bakıyoruz ve 25 yılın ihmallerini teker teker ortadan kaldırıyoruz.”

Yavaş, raporun ardından gerçekleştirilen altyapı projeleriyle planlanan projeleri anlattı.

Mansur Yavaş duyurdu! Ankara’ya dört yeni metro hattı geliyor