Maliyetlerini çıkaramayan çiftçi 250 kiraz ağacını kesti

Yayın tarihi: 13 Haziran 2022 Pazartesi 1:43 pm - Güncelleme: 13 Haziran 2022 Pazartesi 1:54 pm

Denizli bir çiftçi artan maliyetler sebebiyle 250 kiraz ağacını kesti. Çiftçi, “Bir kişi 30 kilo kiraz topluyor ve 10 kilosu kirazın yevmiyesine gidiyor. Hani bunun masrafı?” dedi. 

Denizli Honaz’da çiftçilik yapan Mehmet Ali Görel, maliyetler nedeniyle para kazanamadığı için kiraz ağaçlarını kesti. Görel, “Geçen yıl mazotun litresi en fazla 6 lirayken kiraz 60 liradan satılıyordu. Bu sene mazotun litresi 28 lira. Kiraz bir kilo mazot bile yapmıyor. Bunun işçiliği nerede, mazotu nerede? Çok zor günler geçiriyoruz” diye konuştu.

ANKA’dan Dilan Kutlu’nun haberine göre, maliyetlerin yüksekliğine isyan eden çiftçi, “Dört liraya verdiğimiz kiraz bugün sabahleyin sordum iki lira. Bize toplama maliyeti beş lira. Hani bunun mazotu, ilacı, su parası… Maliyet çok. O yüzden ben kirazı keseceğim. Başka çaresi yok” dedi.

TOPLADIĞI KİRAZIN MASRAFINI ZAR ZOR ÇIKARTIYOR

Mazot fiyatlarının yüksekliğinden dert yanan Mehmet Ali Görel, “Geçen yıl mazotun litresi en fazla altı lirayken kiraz 60 liradan satılıyordu. Bu sene mazotun kilosu (litre) 28 lira. Kiraz bir kilo mazot bile yapmıyor. Bunun işçiliği nerede, mazotu nerede? Çok zor günler geçiriyoruz o yüzden meyve değişikliği yapmak zorundayız. İhracatçı bizden 25 liraya alıyor, 180 liraya satıyor. bir buçuk euroya alıyor. 10 euroya satıyor. Bir kişi 30 kilo kiraz topluyor ve 10 kilosu kirazın yevmiyesine gidiyor. Hani bunun masrafı?” ifadelerini kullandı.

Çorumlu çiftçi isyan etti! “Ağlanacak durumdayız yine de ekiyoruz”