Maliye Bakanı kripto para vergisi hakkında konuştu

Yayın tarihi: 11 Mayıs 2021 Salı 7:00 am - Güncelleme: 8 Mayıs 2021 Cumartesi 6:20 pm

Geçtiğimiz gün bir televizyon programına konuk olan Maliye Bakanı Lütfi Elvan kripto para vergisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte konuya ilişkin detaylar.

Son dönemde Türkiye’deki en önemli konu başlıklarından birisi de kripto paralar. Geçtiğimiz gün Maliye Bakanı Lütfi Elvan bir televizyon programında konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Elvan hem kripto para platformları, hem de bu platformlardan yapılan işlemleri titizlikle takip ettiklerini belirtti. Ayrıca vergilendirme konusunda da çalışmaların devam ettiğinin altını çizdi. Dilerseniz Elvan’ın tam açıklamalarına aşağıdan göz atabilirsiniz.

Covid ile birlikte kripto varlıklara olan ilgi inanılmaz derecede arttı. Bu sadece Türkiye’de değil dünyada da bu şekilde. Bu alan geleneksel finans sistemlerine benzemiyor. Bir noktaya kadar bunların denetimini yapabiliyorsunuz. Belirli bir noktadan sonra denetim zorlaşıyor. Bu konular üzerinde Avrupa birliği detaylı bir şekilde çalışıyor. Avrupa Birliği kripto varlık düzenlemeleri konusunda bir taslak metin hazırladı. ABD ve İngiltere gibi ülkeler değişik çalışmalar yaptılar. Bu alanda iki önemli husus var; kara paranın aklanması ve terörün finansmanı ile tüketicinin korunması. Bu platformları kullanan kişileri korumamız gerekiyor. Bunun yanı sıra kara paranın aklanması ve terörün finansmanı konusunda da gerekli tedbirleri almak zorundayız. Bu platformların denetlenmesi noktasında Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak gerekli hazırlıklarımızı yaptık.

Maliye Bakanı

Küresel ölçekte de bu platformların bir düzenleme altına alınması ve denetlenmesi konusunda çalışmalar yapılıyor. Biz de bir kanun çalışması yapıyoruz. Platformalar alım-satım yapanların bilgilerini mutlaka Masak’a bildirecekler. Masak’ın bu platformalar üzerinde her türlü denetim yetkisi var. Platformlar şüpheli bir işlem olduğunda bunu bildirmekle yükümlü oldular. 10 bin TL’nin üzerinde işlem yapanları Masak’a bildirme zorunluluğu getirdik. Masak’ı bu alanda tam olarak yetkilendirdik. Bu kanuni düzenlemenin çerçevesi olarak şunları söyleyebilirim.

İlk olarak kripto varlık ve bu varlık türlerinin belirlenmesi gerekiyor. İkinci olarak kripto varlık platformlarını düzenlememiz gerekiyor. Sorumlulukları ve yükümlülükleri neler olacak bunları belirlemeliyiz. Arkadaşlarımız bu alanda çalışma yürütüyorlar tüm kurumlarla bir araya geleceğiz ve oluşan metni Cumhurbaşkanımızın onayı sunacağınız ve olurları halinde de kanunlaşacak. Vergilendirme konusunda da bir çalışma yürütüyoruz. Dünyadaki uygulamaları nelerdir ne tür bir yapı var bunlara bakıyoruz. Bunları yaparken ilgili taraflarla arkadaşlarımız konuşuyor. Şu şu şekildedir diye size net bir cevap veremeyebilirim ancak bu alanların tamamı tüm dünyada çalışma yapılan alanlar. Bu alan biraz sakin ilerlememiz gereken bir alan çünkü bu işin bir merkezi yok. Temkinli ilerlemek zorundasınız.”

Ethereum madenciliği bitiyor! İşte tarih