Malatya’da bir bina çöktü: 13 kişi yaralı kurtarıldı

Yayın tarihi: 9 Kasım 2021 Salı 5:21 pm - Güncelleme: 10 Kasım 2021 Çarşamba 1:48 am

Malatya’da iş yerlerinin olduğu 2 katlı bir bina çöktü. Binadaki vatandaşlardan 13’ü yaralı olarak kurtarıldı. Malatya Valisi Aydın Baruş da yaralıların sağlık durumunun iyi olduğunu kaydetti. TELE1’e konuşan bölge esnafı ise “Binada kolon bulamazlar” dedi. Binanın hasarlı olup olmadığı yönündeki soruları yanıtlayan Baruş, “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzden bilgi aldık, 24 Ocak 2020 depreminden sonra yapılan tespitlere göre bina hasarsız olarak kaydedilmiş. Hasar binanın alt katındaki tadilat dolayısıyla oluşmuş olabilir ” diye konuştu. Olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı.

Malatya’nın Merkez Yeşilyurt ilçesindeki Sıtmapınarı Mahallesi İnönü Caddesi’nde bulunan ve altında işyerleri bulunan tek katlı binada henüz bilinmeyen nedenle göçük meydana geldi. Alt katlarında dükkanların bulunduğu binada göçük altında kalanlar arama kurtarma çalışması başlatıldı. Çalışmalar sırasında 13 kişi, enkazdan yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılar, ambulanslarla çevredeki hastanelere sevk edildi.

Bölgede güvenlik önlemi alınırken, binanın üst katında da kahvehane olduğu belirtildi.

VALİ VE BELEDİYE BAŞKANI KONUŞTU

Malatya Valisi Aydın Baruş, binadaki çökmenin nedenini bulmak için tespit çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Baruş, “Binada 20 kişinin olduğunu tahmin ediyoruz. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 13 kişinin hayati tehlikesi bulunmuyor. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzden bilgi aldık, 24 Ocak 2020 depreminden sonra yapılan tespitlere göre bina hasarsız olarak kaydedilmiş. Hasar binanın alt katındaki tadilat dolayısıyla oluşmuş olabilir” diye konuştu.

Baruş, açıklamasına şöyle devam etti:

“Olay yerinde bulunan vatandaşlarımız tarafından ifade edilen yaklaşık 15 kişi var. Tadilat ifade ediliyor, tadilatta çalışanların 2 kişi olduğu ifade ediliyor. Şu ana kadar 13 kişi sağ kurtarıldı. 3 vatandaşımızın kendi çabaları ile çıktığı için tedaviye ihtiyacı yoktu. 3 vatandaşımız taburcu oldu. 3 vatandaşımızın akciğer kanaması için yoğun bakımda. Hayati tehlikeleri bulunmuyor.

Şu anda çalışmalar devam ediyor. Arkadaşlarımız bir kişiden ses aldıklarını ifade ettiler. Ona ulaşmaya çalışıyorlar. Enkaz altında çok fazla kişinin olmadığını tahmin ediyoruz. Titizlikle çalışmalar devam ediliyor. Vatandaşlarımıza ricada bulunuyoruz, dinlemeler için sessizliğe ihtiyaç duyuluyor. Lütfen burada toplanılmasın. Sevindirici gelişme şu an için can kaybı yok. İnşallah hayatını kaybeden bulunmadan enkazı kaldırmış oluruz diye ifade etmek istiyorum. Ekiplerimiz yeterli. Elazığ, Diyarbakır, Tunceli illerimizden takviye talep ettik. Sabaha kadar bu arkadaşlarımız nöbetleşe çalışmaya devam edecek. Tekrar geçmiş olsun diyorum, Allah beterinden saklasın”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da enkaz altından kurtarılan vatandaşların hastanelere sevkinin yapıldığını kaydetti.

Göçüğün hemen ardından ekiplerin olay yerine geldiğini ifade eden Gürkan, “İtfaiye, AFAD olmak üzere bütün ekiplerimiz seferber oldu. Ümidimiz vatandaşların sağ salim enkaz altında çıkarılmasıdır. Vatandaşlarımızı müşteri olsunlar, devletimiz tüm imkanlarıyla buradadır. Ümidimiz can kaybının olmamasıdır.” dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ise, binanın alt katında tavukçu olduğunu söyledi. Enkazda kaç kişi kaldığını tam olarak bilmediklerini belirten Güder, 20-25 kişi olabileceğini ifade etti. Güder, yıkılan binanın eski olduğunu, bitişik binalarda hasar olmadığını aktardı.

AFAD: 9 İLDEN EKİP SEVK EDİLİYOR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan açıklamada “Malatya’da 2 katlı olduğu değerlendirilen bir binada henüz bilinmeyen nedenle göçük meydana gelmiştir. Enkazdan 9 kişi yaralı olarak çıkarılıp hastaneye sevk edilmiştir. Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Sivas ve Adana illerinden arama ve kurtarma ekipleri faaliyetlere destek vermek üzere bölgeye sevk edilmiştir” denildi.

CHP MALATYA İL BAŞKANI: KOLONLARI KESİLMİŞ OLABİLİR

Olayla ilgili TELE1’e konuşan CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, “Bina Malatya merkezinde. Tadilat yapılan bir binaymış. Merkezde olduğu için yoğun bir yaya trafiği var. Henüz bir can kaybı haberi yok. Can kaybı olmamasını temenni ediyoruz. Çok eski bir bina. Kolonları kesilmiş olabilir” ifadelerini kullandı.

BÖLGE ESNAFI TELE1’E KONUŞTU: BİNADA KOLON BULAMAZLAR

TELE1’e konuşan ve çöken binanın karşısında esnaf olan bir kişi ise şunları anlattı:

“Eski tuğlalardan yığma bir bina orası. Orada kolon olmaz ancak kolon haricinde kirişler olur. Kiriş olunca tadilat oldu ve kirişlere ağırlık çökünce bina çöktü. Tadilat 2 gün önce başlamıştı, 3 gün oldu duvarlar yıkılalı. Ben inşaatçı olduğum için baktım yıkılmaması lazımdı o duvarların çünkü yük duvarlardaydı. Zaten ilk yıkılma anında oradaydım, kahvede 3-4 kişi vardı diyebiliyoruz. Tadilat yapılan yerin üstü kıraathaneydi oradaki iki bina birleştirildi. İki iş yeri birleştirilip aradaki duvar da kalkınca kahve otomatik olarak aşağı çöktü. Bina eski, 40 yılı geçmiştir diyebilirim. Enkaz altında kolon parçası bulamazlar çünkü hepsi kiriş.”

BAKAN KOCA’DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, Malatya’da bir binanın çökmesi sonucu yaralanan 13 kişinin tedavilerine hastanelerde devam edildiğini belirtti.

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Malatya merkezde bir binanın çökmesi sebebiyle 13 kişi yaralandı. Yaralıların tedavisi hastanelerimizde devam ediyor. Olay yerinde 28 ambulans ve 2 UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Geçmiş olsun Malatya, yanınızdayız.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Malatya Valisi Aydın Baruş ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek son durum hakkında bilgi aldı.

Bölgede devam eden çalışmalar ise böyle görüntülendi:

GÖÇÜK ALTINDAN KENDİ KENDİNE ÇIKMIŞTI: O ANLARI ANLATTI

Malatya’da göçük yaşanan binanın enkazından kendi imkanlarıyla çıkan 52 yaşındaki Şemseddin Bozdemir, “Tabya üzerimize çöktü. Duvar patladı, o patlaktan çıktık. 2 arkadaşımı da kendim tutup yukarıya, çatıya çektim çıkardım.” dedi.

Bozdemir, gazetecilere, İnönü Caddesi’ndeki iki katlı binaya olaydan 10 dakika önce geldiğini anlattı.

Binanın üst katında bulunduğunu, alt katta ise tadilat yapıldığını belirten Bozdemir, şöyle konuştu:

“Alt kattaki fırın daha önce boşaltılmıştı. Fırının yerini tavukçu kendi işyerine katıyordu. Gelip geçtiğimizde, ‘Nasıl ettin?’ diye soruyorduk. ‘Abi bir an önce hizmete açmak için uğraşıyorum.’ diyordu. ‘Burası eski bina dikkat et.’ diyorduk. ‘Abi kayıtsız ol, ben onların hepsinin şeyini yaptım.’ dedi. Ondan sonra bu olayla karşılaştık.”

Ölümle burun buruna geldiğini, hayatta kaldığı için sevinçli olduğunu dile getiren Bozdemir, “Tabya üzerimize çöktü. Duvar patladı, o patlaktan çıktık. 2 arkadaşımı da kendim tutup yukarıya, çatıya çektim çıkardım. Arkada İmam Hatip okulu var. O okulun duvarına bakan kısmında boşluktan kendimizi kurtardık. Ben girdiğimde 15-20 kişi vardı. Yaralılardan arkadaşlarımız var, onlardan da haber aldık. Ciddi durumlarının olmadığını öğrendik, sevindik.” sözleriyle olay anını anlattı.

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İlk belirlemelere göre binanın alt katında bulunan tavuk mangal restoranının işletmecisi H.D.’nin yandaki boş dükkanı işyerine katmak için tadilat başlattığı ve çökmenin de kesilen kolon nedeniyle olduğu öne sürülüyor. Enkazdan hafif yaralı olarak çıkarılan işyeri işletmecisi H.D.’nin hastanedeki tedavisinin ardından gözaltına alındığı ve ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenildi.

İlerleyen saatlerde açıklama yapan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, üç kişinin gözaltına alındığını söyledi.

FAHRETTİN KOCA’DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Malatya’da binanın çökmesi sonucu yaralanan 13 kişiden 8’inin taburcu edildiğini duyurdu. Twitter hesabından paylaşım yapan Koca, şu ifadelere yer verdi:

“MALATYA’DA SON DURUM: Bir binanın çökmesi sonucu yaralanıp hastaneye kaldırılan 13 kişiden 8’i tedavileri tamamlanarak taburcu edilmiştir. 5 yaralı halen tedavi altında. 5 UMKE timi dahil toplan 141 sağlık çalışanımızla olay yerindeyiz. Kurtarma çalışmaları devam ediyor”