Makarna üreticileri ‘yüreklere su serpti’: Türkiye’yi değil makarna, un ve bulgura da boğarız

Yayın tarihi: 19 Kasım 2020 Perşembe 6:56 pm - Güncelleme: 19 Kasım 2020 Perşembe 6:56 pm

Mart ayında “Türkiye’yi makarnaya boğarız” açıklamalarıyla gündeme gelen makarna üreticilerinden yeni koronavirüs tedbirlerinin ardından bir açıklama daha geldi. Makarna Üreticileri Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı “Değil makarna, ülkeyi un ve bulgura da boğarım.” dedi.

Türkiye’de mart ayında koronavirüs salgınıyla mücadele doğrultusunda alınan tedbirlerin ardından panikle stok yapanlar gündem olmuştu. Kısıtlama kararlarının ardından markete koşan vatandaşlar, en çok makarna raflarını boşaltmıştı. Koronavirüsle mücadele kapsamında yeni ‘tedbirler’ alınmasının ardından akıllara tekrar aynı sorular geldi. NTV’ye konuşan Makarna Üreticileri Sanayicileri Derneği Başkanı ve Nuhun Ankara Genel Müdürü Nihat Uysallı, yeni ‘tedbirler’in kaos planları yaptırmasına gerek olmadığını söyledi. Uysallı, ”Değil makarna, ülkeyi un ve bulgura da boğarım” dedi.

Bu sözleri motivasyon için değil tamamen matematiksel hesaba olarak söylediğini belirten Uysallı şu ifadeleri kullandı:

”Türkiye’de makarnanın üretim rakamı ve tüketim rakamı arasında neredeyse 1’e 4 gibi bir fark var. 65 bin ton makarna tüketimi yapıyoruz ama neredeyse bunun 3,5 – 4 katı da üretim yapıyoruz. Yani Türkiye’de sistem ihracatla ilgili taahhütlerini olur da kısıtlarsa gerçekten ülkeyi makarnaya boğarım”

Ülkede un, makarna, bulgur gibi 3 temel gıda maddesinde ne olursa olsun asla sıkıntı çıkmayacağının altını çizen Uysallı, ”Üretimimiz iç piyasadaki talebin çok üzerinde. Biz zaten üretim fazlasını ihraç ediyoruz. Kısaca stok yapmaya gerek yok” ifadelerini kullandı.

“HER EVİ MAKARNAYA BOĞARIZ”

Mart ayında koronavirüs önlemleri kapsamında alınan ilk kısıtlama kararlarının ardından Uysallı “Her evi makarnaya boğarız” açıklamasıyla dikkat çekmişti.