Mahmut Alınak için yeniden tutuklama talebi

Yayın tarihi: 15 Mayıs 2020 Cuma 10:22 am - Güncelleme: 15 Mayıs 2020 Cuma 10:23 am

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı, dün ev hapsiyle tahliye edilen yazar-siyasetçi Mahmut Alınak’ın tahliyesine itiraz ederek, yeniden tutuklanmasını istedi.

Hakkında müebbet hapis cezası istenen siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak, Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada, yaşı ve tutuklu bulunduğu süre göz önüne alınarak ev hapsi şartıyla tahliye edilmişti.

Mahmut Alınak için tahliye kararı

Alınak hakkındaki tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi.

Alınak’ın oğlu ve avukatı Bişar Alınak sosyal medyada babasının mesajını içeren bir videoyu paylaşarak, “Ev hapsi şartıyla tahliye edilen babam tekrar hapishaneye gönderilmek isteniyor. Tahliye kararına itiraz edildi. #Tekrar tutuklanmasın” diye yazdı.

Alınak da videoda korona virüsü salgınını hatırlatarak ilerleyen yaşına rağmen kendisini hapse atmak istediklerini dile getirdi.

Mahmut Alınak’ın oğlu ve Avukatı Bişar Alınak, dün akşam Twitter hesabından “Babam tahliye edildi. Darısı tüm siyasi tutsaklara…” paylaşımında bulunmuştu.

Ne olmuştu?

Üç aydır tutuklu olan Alınak, “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak” suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanıyor.

Kars’taki evinden 13 Şubat 2019 sabahı gözaltına alınan Alınak 17 Şubat 2019’da “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı ve Kars Cezaevi’ne gönderildi.

Eski Halkın Emek Partisi (HEP) milletvekili 68 yaşındaki Alınak’ın, Bêkes kitabının gelirini dönemin Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un ailesine bağışlaması, akrabaları ile yaptığı sohbetler, hükümete yönelik eleştirel yazıları, husumetli iki ailenin barışa aracılık teklifi ve Diyarbakır’da çöp taşıyıcıları ile birlikte çöp toplayarak kamuoyu nezdinde duyarlılık oluşturma yönündeki girişimleri tutuklamaya gerekçe yapıldı. Hakkında 300 sayfalık iddianame hazırlandı ve ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle, “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak” suçlamalarıyla Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı