Mahkemeden flaş karar: Yayını durdurulan TV’ler için konuklar RTÜK’e iptal davası açabilir

Yayın tarihi: 30 Ocak 2021 Cumartesi 3:37 pm - Güncelleme: 30 Ocak 2021 Cumartesi 4:38 pm

TELE1 programlarına konuk olarak katılan hukukçu Dr. Başar Yaltı, RTÜK’ün 1 Temmuz 2020’de aldığı ‘yayın durdurma’ cezası sonrası ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Bu başvurusu reddedilen Yaltı, konuyu Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, Yaltı’nın itirazını haklı bularak ‘ret’ kararının kaldırılmasını istedi. Karar, “İfade özgürlüğüm kısıtlanıyor” diyen konukların RTÜK’e karşı iptal davası açabileceği anlamına geldiği için ‘ilk olma’ niteliği taşıyor.

Hukukçu Dr. Başar Yaltı, TELE1 programlarına konuk olduğunu belirterek, RTÜK’ün aldığı ‘yayın durdurma’ cezası sonrası ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini gerekçesiyle Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

RET GEREKÇESİ: RTÜK KARARI ŞİRKETE İLİŞKİN KİŞİSEL MENFAATİ İHLAL ETMEZ

Mahkeme Yaltı’nın bu başvurusu için ret kararı verdi. Ret kararında, “…ABC Radyo Televizyon ve Dijital Yayıncılık A.Ş. hakkında program yayınının 5 gün süreyle durdurulmasına ilişkin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun 01.07.2020 tarih ve 2020/27 sayılı toplantısında alınan 10 sayılı kararının, anılan şirkete ilişkin olduğu davacının kişisel menfaatini etkileyecek hukuki bir etki ve sonuç taşımadığı ve davacının, dava konusu işlemle güncel, kişisel ve meşru bir menfaatinin ihlal edilmediği sonucuna varılarak davanın ehliyet yönünden reddine karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

YALTI’NIN İTİRAZI KABUL EDİLDİ: “…İFADE HÜRRİYETİ KISITLANIR, DAVA AÇABİLİR”

Yaltı, Ankara 14’üncü İdare Mahkemesi’nin ret kararı sonrası konuyu Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, Yaltı’nın bu itirazını haklı bularak, başvuru için verilen “ret” kararının kaldırılması yönünde karar aldı. Davanın esası yönünden inceleme yapılarak işlemin hukuka uygun olup olmadığı hususunda bir hüküm kurulması gerektiği sonucuna ulaştı.

Kararda, “…davacının, yayını durdurulan televizyon kanalında zaman zaman konuşmacı olarak programa katıldığı, görüş ve düşüncelerini açıklamak suretiyle kendini ifade ettiği, bahse konu kanalın kapatılması işlemi nedeniyle Anayasa ile teminat altına alınmış olan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti çerçevesinde kullandığı bir araçtan mahrum kalacağı, ifade hürriyetinin kısıtlanacağı, bu durumda davacının kişisel, meşru ve güncel bir menfaatini ihlal niteliğinde olduğu, dolayısıyla davacının işbu iptal davasını açabilmesi için ehliyeti bulunduğunun kabulü ve İdare Mahkemesince davanın esası yönünden inceleme yapılarak işlemin hukuka uygun olup olmadığı hususunda bir hüküm kurulması gerektiği sonucuna varılmıştır” denildi.

Karar aynı zamanda, ‘yayın durdurma’ cezası alan televizyon kanallarına konuk olarak katılanların “İfade özgürlüğüm kısıtlanıyor” diyerek, RTÜK’e karşı iptal davası dava açabileceği anlamına geldiği için “ilk olma” niteliği taşıyor.