Mahkeme Saros’da liman ve boru hattı projesine dur dedi

Yayın tarihi: 30 Haziran 2021 Çarşamba 1:59 pm - Güncelleme: 30 Haziran 2021 Çarşamba 1:59 pm

Edirne’nin Keşan ilçesindeki Saros Körfezi’ne BOTAŞ tarafından yapılmak istenen Saros FSRU Gemi Liman ve Boru Hattı Projesi’ne ilişkin yurttaşların üç yılı aşkın süredir beklediği nihai karar geldi. Saros Gönüllüleri ve Keşan Kent Konseyi tarafından açılan dava sonucunda Edirne İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca alınan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararını iptal etti.

Bakanlık tarafından alınan 2019 tarihli kararda hukuka uyarlık olmadığını belirten Edirne İdare Mahkemesi, katliama ‘dur’ dedi. Mahkemenin verdiği kararı Keşan’da yaptıkları basın açıklamasıyla duyuran yaşam savunucuları BOTAŞ’a seslenerek, “Hukuki sürecin olduğu gibi Saros’u terk etmenizi de takip edeceğiz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na seslenen Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, “Uyarıyoruz. Mahkeme iptal kararını derhal uygulayın ve liman inşaatını ve boru hattı yapımını hemen durdurun” diye konuştu.

Davanın avukatı Bülent Kaçar da “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve BOTAŞ, Saros FSRU Limanı ve Kara Boru Hattı inşaatını derhal durdurarak denizimizden, tarlalarımızdan ve ormanlarımızdan derhal çıkmalı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verdiği hukuksuz ÇED olumlu kararı nedeniyle BOTAŞ şirketi de bilime ve hukuka aykırı hazırlattığı ÇED raporunu nedeniyle Saros Körfezi’nde denize, tarlalara ve ormanlara verilen tüm zararları gidermek ve telafi etmek zorunda” dedi.