Mahkeme, Özgür Gündem için ‘sözde gazete’ ifadesini kullandı

Yayın tarihi: 27 Ağustos 2021 Cuma 2:13 pm - Güncelleme: 27 Ağustos 2021 Cuma 2:13 pm

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesindeki haberleri ve itirafçı ifadeleri nedeniyle 9 yıl 9 ay hapis cezası verilen gazeteci İbrahim Karakaş’la ilgili kararda “Sözde gazete” ifadesi kullanıldı.

Gazeteci İbrahim Karakaş’a haberleri ve itirafçı ifadeleri üzerinden ‘terör örgütü üyesi olduğu’ iddiasıyla 9 yıl 9 ay ceza veren Adana 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararındaki ifadeler dikkat çekti.

Evrensel’de yer alan habere göre, cezanın gerekçeli kararında Özgür Gündem için “Sözde gazete” ifadesi kullanılırken Karakaş’ın Özgür Gündem çalışanı olarak yaptığı faaliyetler terör örgütü üyeliğine delil sayıldı.

Avukat Tugay Bek, bir gazeteye sözde diyen mahkemenin, çalışanını da ‘terörist’ olarak gördüğünü söyledi.

İtirafçı H.D’nin, Karakaş’ı 2016 yılında ‘sınır dışında PKK kampında gördüğü’ iddiası ile açılan davada mahkeme heyetine göre D’nin iddialarını destekleyecek deliller arasında Karakaş’ın gazetecilik faaliyetleri bulunuyor. Mahkeme ayrıca bir yıl boyunca üzerine kayıtlı telefon hattının kapalı olmasını Karakaş’ın o tarihlerde ‘örgüt kampında’ olması şeklinde değerlendiriyor.

Kararda dikkat çeken bir başka konu ise yıllarca yayın hayatına devam etmiş olan ve hukuksuz şekilde Cumhurbaşkanı kararı ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinden kararda “sözde gazete” diye bahsedilmesi oldu.

‘BU BAKIŞ AÇISIYLA GAZETE BOMBALANABİLİR, ÇALIŞANI ÖLDÜRÜLEBİLİR’

Gerekçeli kararda “Sanık son olarak terör örgütü iltisakı nedeni ile KHK ile kapatılan Özgür Gündem isimli silahlı terör örgütü PKK/KCK/YPG lehine yayınlar yapan sözde gazetede çalışmakta olduğu” şeklinde ifadeler yer aldı. Avukat Tugay Bek, “Türkiye Cumhuriyeti Mahkemesi yıllarca yayın yapan gazeteyi gazete olarak görmüyor, böylece onun çalışanı, muhabirinin halini sormaya bile gerek yok. Bir şey sözde başlığı ile anılıyorsa ona karşı her suça cevaz veriliyor demektir. Bu bakış açısı ile bu gazete bombalanabilir, çalışanı öldürülebilir ya da hakkında dava açılabilir. Karakaş’ın da gazeteci olarak yaptığı faaliyetler bu varsayımla suç sayılıyor. Ceza verilirken de Karakaş’ın 10 yıl gibi uzun bir süre kapatılan Özgür Gündem gazetesinde çalışmış olması cezanın üst sınırdan verilmesine gerekçe yapılıyor” dedi.