Mahkeme LGBTİ+’ların yanında durdu: ‘Onur yürüyüşü yasak kararı’ iptal edildi

Yayın tarihi: 31 Temmuz 2020 Cuma 12:53 am - Güncelleme: 6 Ekim 2021 Çarşamba 10:04 pm

Ankara 7. İdare Mahkemesi 9. ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü yasağına ilişkin davada kararını verdi. Mahkeme ODTÜ Rektörlüğü’nün yasak kararı hukuksuz bulup, iptal etti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) Kasım 2017’de yapılmak istenen 9. ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü hakkında, Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ etkinliklerini süresiz yasaklaması sonucunda Rektörlük tarafından alınan yasak kararı yargıdan döndü.

Ankara 7. İdare Mahkemesi, ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması temsilcileri tarafından açılan davada ODTÜ Rektörlüğü’nün yasak kararını hukuksuz bulup iptal etti.

Ankara Valiliği’nin aldığı LGBTİ+ etkinlik yasağı kararının bölge idare mahkemeleri tarafından iki defa kaldırıldığını hatırlatan mahkeme, ODTÜ Rektörlüğü’nün yasak kararındaki hukuki dayanağın da kalmadığının açık olduğunu ifade etti.

Kararı KaosGL.org’a değerlendiren ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması, bu sonucun yerleşkelerde yapılacak toplantı ve gösterileri koruduğunu ve ileride alınabilecek benzer yasakları engelleyebileceğini savundu.

NE OLMUŞTU?

Ankara Valiliği, Kasım 2017’de önce Alman LGBTİ+ Film Günleri’ni yasaklamış, birkaç gün sonra ise Ankara’da düzenlenecek tüm LGBTİ+ etkinliklerinin “genel ahlaka uygun olmadığı” bahanesiyle yasakladığını duyurmuştu.

Karar sonrası ODTÜ’de önce Nar Kadın Dayanışması’nın, ardından LGBTİ+ Dayanışması’nın film gösterimi etkinliklerinde elektrikler kesilmiş, üniversiteliler kendi olanaklarıyla elektrik sağlayarak etkinlikleri sürdürmüştü.

Mayıs 2018’de ise bu defa Onur Haftası etkinlikleri Rektörlük tarafından yasaklanmıştı. Yasak kararına karşın etkinlikte ısrar eden üniversiteliler, çim alanda fıskiyeler çalıştırılarak engellenmek istense de etkinliklerini sürdürebilmişti.

Aynı hafta yapılan ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısı yaşanmış, çok sayıda üniversiteli gözaltına alınmış, saldırı üzerine üniversiteliler 14 Mayıs 2018’de bir gün ders boykotu yapmıştı.