Mahkeme başkanından gazeteciye: Dağa çıkmayı düşündün mü?

Yayın tarihi: 16 Mayıs 2023 Salı 3:40 pm - Güncelleme: 16 Mayıs 2023 Salı 3:40 pm

Tutuklu 11 gazetecinin yargılaması başladı. Mahkeme Başkanı ilk duruşmada gazeteci Öznur Değer’e “Dağa çıkmayı düşündün mü” diye sordu. Değer “Şu anda buradayım ve gazetecilik yapıyorum” diye yanıt verdi.

Ankara merkezli operasyonda gözaltına alınan ve geçtiğimiz şubat ayından tutuklanan gazeteciler Diren Yurtsever, Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Selman Güzelyüz, Habibe Eren, Öznur Değer ve Mehmet Günhan’ın yargılaması başladı. Davada gazeteci Zemo Ağgöz de tutuksuz yargılanıyor.

“Silahlı terör örgütü üyeliği” ile suçlanan davanın ilk duruşmasında savunmalarını yaptılar. Duruşmada ilk savunmayı Öznur Değer yaptı. Değer, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı suçlandığını ifade ederek, “Kadın alanındaki haberlerimle birlikte, araştırmacı haberlerim nedeniyle gazetecilik ödülleri de aldım. Musa Anter Gazetecilik ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülü sahibiyim. ‘Gazetecilik nedir’ diye sorulduğunda, sadece haber yazan olarak anlaşılıyor. Ancak gazetecilik, bir yaşamdır. Gazetecilik, esası sorgulamaktır. Kendini, toplumu sorgulamaktır. Ben de bu sorgulamayla gazeteciliğe başladım. Gazetecilik, aynı zamanda toplumu bilgilendirmektir. Ben de burada, özellikle 11 ayda tutuklanan 33 gazeteci gibi sorgulamaya devam ediyorum” dedi.

Diyarbakır’da gözaltına alınan 4 gazeteci tutuklandı

‘EMNİYETTE İŞKENCE YAPILDI’

Değer, kendilerine emniyette işkence yapıldığını iddia etti ve savunmasını şöyle sürdürdü: “2016’dan bu yana üzerinde baskı hissetmeyen kimse yoktur. Ekonomik, sağlık, eğitim, askeri ve başlangıçta temel insani hak olan yaşam hakkının yok sayıldığı bir dönemden geçiyoruz. Ekonomik krizi de hepimiz kendi yaşamımızda hissediyoruz. Siz orada otururken, biz burada otururken yaşıyoruz. Özellikle 2016’dan bu yana en çok demokrasiyi özledik. İnanıyorum ki siz de oturduğunuz yerde demokrasiyi özlemişsinizdir. Çünkü bu toplumun temel ihtiyacıdır.

2016’dan bu yana binlerce insan hakkı ihlali yaşandı. Ben size soruyorum; bu ağır tablo karşısında insan kendisini nasıl rahat hisseder? Ben de bu nedenle gazetecilik yapmaya karar verdim. Çünkü bu ihlallerle karşı karşıya kalanları kimse duymuyor. Kadınların, çocukların sesleri duyulmuyor. Ezilenler, ayrımcılığa uğrayanların sesleri duyulmuyor. Ben de ifade ettiğim bu kesimlerin sesi olmak için gazetecilik yapmaya karar verdim. Bu benim için vicdani bir husustur.

‘ALTI YAŞINDAKİ BİR ÇOCUK NASIL EVLENDİRİLİR?’

Yaşanan hak ihlallerini ifade ettim. Ancak en fazla hak ihlali ile karşı karşıya kalan kesim kadınlardır. Yıllardır kadınlar katlediliyor. Özellikle son 21 yıldır binlerce kadın katledildi. Çocuklar yurtlarda, mescitlerde tacize uğruyor, tecavüze uğruyorlar. En son yaşanan bir örneği vermek istiyorum. Altı yaşında, H.K.G. adında bir kız çocuğu evlendirildi. Bu davayı hepinizin bildiğini düşünüyorum. Siz de izlediğinizde vicdanınızda hissettiniz. Altı yaşındaki bir çocuk nasıl evlendirilir?

Peki özellikle H.K.G.’nin yaşadıkları karşısında kendisine insanım diyen kim sessiz kalabilir? Batman’da İpek Er, asker Musa Orhan tarafından tecavüze uğradı, intihar etti ve yaşamını yitirdi. İpek Er, sıradan bir kadın değildi. İpek Er, bir Kürt kadındır, genç bir kadındır ve karşısında bir asker vardır. Musa Orhan’ın zulmünden dolayı İpek Er, yaşamına son verdi. İpek, tüm kadınlara bir miras bıraktı. O miras neydi? Bu İpek’in haykırışıydı. İpek yaşamına son verdiğinde ‘Yaşadıklarım yerde kalmasın ve kadınlar intikamımı alsın’ dedi.”

‘ÇIPLAK ARAMAYA MARUZ KALDIM’

Değer, tutuklu bulunduğu cezaevinde çıplak aramaya maruz kaldığını ileri sürdü. Değer, “İdari Gözlem Kurulu’nun raporunda ‘Sen memurlara yardım etmiyorsun’ deniliyor, yani sen hem mahkumsun, sen hem de gardiyanlara yardım etmek zorundasın. O mahkemeler de bunları kabul etmeyince tahliye etmiyorlar” dedi.

‘DAĞA ÇIKMAYI DÜŞÜNDÜN MÜ?’

Değer’e, çalıştığı haber ajansı hakkında sorular soruldu. Mahkeme başkanı, “Dağa çıkmayı düşündün mü” diye sordu. Değer, “Şu anda buradayım ve gazetecilik yapıyorum. Benim bir iradem olamaz mı? Kendi iradem ile çalışamaz mıyım” diye karşılık verdi.

Küçük çocuğu ile mahkeme salonuna gelmek zorunda kalan Zemo Ağgöz de bu duruşmadan vareste tutuldu. Gazeteci Emrullah Acar da gazetecilik faaliyetlerinin ve çalıştığı kurumun suçlama konusu yapıldığını belirtti ve tüm suçlamaları reddetti.

Siyasetçi, gazeteci, yazar ve sanatçı 200’ün üzerinde gözaltı