Satranç şampiyonu Mahir Mete Kul 5 gündür kayıp

Yayın tarihi: 29 Mart 2019 Cuma 2:26 pm - Güncelleme: 29 Mart 2019 Cuma 2:37 pm

Yargılandığı davada hapis cezası tehdidi nedeniyle Türkiye’den Yunanistan’a Meriç Nehri üzerinden botla geçmeye çalışan üniversite öğrencisi Mahir Mete Kul, botun alabora olması sonucu kayboldu. Beykent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi 21 yaşındaki Mahir Mete Kul, Türkiye Satranç Federasyonu İstanbul İl Temsilciliği’nce düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Kupası Satranç Turnuvası’nın da şampiyonu olmuştu.

Türkiye’de katıldığı demokratik eylemler ve gizli tanık ifadelerinden dolayı 2017’de tutuklanarak 10 ay hapis yatan Mahir Mete Kul, 5 ay önce serbest bırakılarak hakkında yurtdışı yasağı kondu. Politik nedenlerden ötürü Yunanistan’da bulunan annesi Ünzüle Araz’ın yanına gitmek isteyen Mete Kul, Meriç Nehri üzerinde botun alabora olması sonucu kayboldu.

Mahir Mete Kul

Türkiye tarafında AFAD arama çalışmalarını sürdürürken Yunanistan tarafında arama konusunda henüz bir gelişme yok. Kul’un annesi Ünzüle Araz’ın da politik nedenlerden dolayı Yunanistan’da olduğu öğrenildi. Anne Araz arama faaliyetlerinin başlaması için Türkiye’den jandarma ve AFAD’la da iletişime geçti.

Mahir Mete Kul’dan 24 Mart’tan bu yana haber alınamazken Anne Ünzüle Araz, oğlunun bulunması için bir video çağrısı yaptı.

Ünzüle Araz

“OĞLUM KAYBOLAN SON İNSAN OLSUN”

Araz, oğlunun üniversite öğrencisiyken cezaevine alındığını ve tahliye olduktan sonra da okula girişinin engellendiğini söyledi. Anne Araz, oğlunun yurtdışı çıkış yasağı olduğu için bu yolu tercih ettiğini söyledi. Ünzüle Araz, , “Ben sadece oğlum için değil nehrin dibinde cansız yatan binlerce mültecinin de hakkının savunulmasını istiyorum. Benim oğlum kaybolan son insan olsun” dedi.

Anne Ünzüle Araz olaya ilişkin bir video yayınlayarak, “Yunan ve Türkiye kamuoyuna sesleniyorum. Demokratik kitle örgütlerine sesleniyorum. Benim çocuğum 22 yaşında. Türkiye’de liseli gençliğin devrimci, demokratik faaliyetlerine katıldı ve bunların hepsi yasaldı. Bir itirafçı yüzünden tutuklandı ve 10 ay hapis cezası yattı. Okulundan oldu, bilgisayar mühendisliği okuyordu. 24.3.2019 tarihinde karşıya geçmek isterken botu alabora oldu. Yanında bir kaçakçı bir de arkadaşı vardı. Bot alabora olunca arkadaşı kendisini yüzerek kurtardı. Bu saatten sonra ben çocuğumu aramaya başladım. Karakollara başvurdum. Benim talebim çocuğumun ölü ya da diri bulunması. Bugün ayın 26’sı yeni bir bilgi aldık. Çocuğumun arandığı söyleniyor ama emin değilim. Ben arama çalışmalarına katılmak istiyorum. Annelere, babalara sesleniyorum. Duyarlı herkese sesleniyorum. Bu sorun yalnızca benim sorunum değil. Bu sorun bizi mülteci yapanlar” diye konuştu.