Mağdur işçiler A101 gerçeklerini TELE1’de sıraladı

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2021 Pazartesi 9:06 pm - Güncelleme: 10 Mayıs 2021 Pazartesi 9:06 pm

Pandemi süresi boyunca birçok işçi Kod29 bahane edilerek mağdur durumda bırakıldı. Şimdi ise yeni çıkan Kod49 maddesi nedeniyle A-101 işçileri mobbing ve baskıya maruz kalıyor.

Pandemi süresi boyunca emekçiler Kod29 bahane edilerek mağdur edildi. Şimdi ise A101 çalışanları, ağır çalışma koşullarına tepki gösterdiği için Kod49 ile tehdit ediliyor. TELE1 Muhabiri Engin Açar, mağdur işçiye mikrofon uzattı.

Personel sayısının azlığına ve ağır çalışma şartlarına dikkat çeken işçi, “Mağaza 10’da açılıyor, biz hazırlık için 9’da geliyorduk. Bunu 8’e çekmek istediler ama bize bir mesai ücreti verilmiyor. Ben bu duruma itiraz ettim, bana “Ya bunu yaparsın ya da istifa edersin. Biz seni kovmayız, sen istifa edersin” dediler. Normalde bu şubede beş kişi çalışması gerekiyor fakat biz üç kişiyiz. Her mağazada koronavirüse yakalanan arkadaşlarımız var. Marketler pazar günü kapalı olduğu için izin günümüzü pazara kaydırdılar fakat pazar günleri envanter sayımına geliyoruz. Yani izin yapamıyoruz” ifadelerini kullandı

Salgında hiçbir tedbir almayan A101, şimdi de işçilerin izin gününü gasbediyor!

KOD49 NEDİR?

Mağaza Market Sendikası Sözcüsü Doğan Aras TELE1 mikrofonlarına Kod49’u anlattı. Aras, “‘Kod’ların sayısı git gide artıyor. Kod29 vardı şimdi 49 çıktı. Bunlar aslında birbirine uzak kodlar değil. Kod49 “İşçinin çalıştığı yerde görev ve sorumluluklarını iyi yerine getirmemesini” gerekçe gösteren bir kod. Patronlar uzun süredir çalışan işçilerin haklarını verip işten çıkartmak yerine, bu kodları fırsat olarak kullanıyorlar” dedi.