Madımak katliamının en küçük kurbanı ölümsüzleşti

Yayın tarihi: 20 Kasım 2020 Cuma 5:22 pm - Güncelleme: 20 Kasım 2020 Cuma 5:22 pm

Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, Madımak Oteli katliamında hayatını kaybedenlerin en küçüğü 12 yaşındaki Koray Kaya’nın balmumundan yapılmış heykelinin açılış töreni yapıldı. ‘Toplumsal Hafıza Müzesi’ projesi kapsamında yaptırılan üçüncü heykel olarak Kaya’nın anısı yaşayacak.

Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, Madımak Oteli katliamında hayatını kaybeden 12 yaşındaki Koray Kaya’nın balmumundan heykelinin açılış töreni yapıldı. ‘Toplumsal Hafıza Müzesi’ projesi kapsamında yaptırılan üçüncü heykel olarak Koray Kaya’nın anısı yaşayacak.

Törende Koray Kaya ve Madımak’ta yaşamını yitirenler anıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin yaptırdığı Koray Kaya heykelinin açılış töreninde, katliam’da kardeşi Gülsüm Karababa’yı kaybeden Hüseyin Karababa, dernek başkanı Alaattin Türkoğku, Koray Kaya’nın annesi Hüsniye Kaya, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, derneğin komite üyesi ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka konuşma yaptı. Törende, Madımak Oteli katliamında yaşamını yitirenlerin kara kalem portreleri sergilendi ve türkü dineltisi yapıldı.

“BİZ KAVGAYA GİTMEDİK, PİR SULTAN’I ANMAYA GİTTİK”

Katliamda 14 yaşındaki kızı Menekşeyi ve 12 yaşındaki oğlu Koray’ı yitiren Hüsniye Kaya, “Bu davayı götüren arkasında duran bir şey yapabildik mi? Yapamadık. Katiller her tarafta geziyor. Ben her sabah göz yaşıyla uyanıyorum. Benim Koray’ım 12 yaşındaydı. Devleti sormadı, bankaları hortumlamadı, ülkeyi satmadı. ” derken göz yaşlarını tutamadı.

Kaya, Sivas’a niye gittin diye soran tanıdıkları olmasına sinirlenerek “Biz Pir Sultan’ı anmaya gittik. Bana yakın çevremde bile ‘O soykaya niye gittiniz, Sivas’a niye gittiniz?’ diyorlar. Biz kavgaya gitmedik, Pir Sultan’ı anmaya gittik, suçumuz bu mu bizim?” diye sitem etti.

“BİR VERDİK, BİN GELDİLER”

Acısının hala taze olduğunu ve ağlayarak uyandığını söyleyen Kaya, ” Benim iki çocuğum gitti, benim vücudumda 2 organım eksik, 2 parçam yok. Koray’lar çoğaldı, Menekşe’ler çoğaldı. O köpekler bizim dallarımızı kırdı, tomurcuklarımızı soldurdu ama o kadar çok güllerimiz oldu ki bir verdik bin geldiler. Yapanlar utansın” dedi.

“MADIMAK KATLİAMI SANIKLARININ AVUKATLARI ADETA ÖDÜLLENDİRİLDİ”

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ise Madımak’ta hayatını kaybedenlerin yakınlarının tek talebinin müze olduğunu vurgulayarak, “Ne yazık ki buna imkan sağlanmadı, olmadı, oldurmadılar. Madımak katliamı sanıklarının avukatları adeta ödüllendirildiler, bir talimatla kurulmaya çalışılan çoklu baro sistemine hizmet etmek için Baro kurma telaşı içindeler, bu tek adam sistemi aslında her kurumda her alanda kendi tek adamlarını yaramaya çalışıyor” dedi.

Nazlıaka, katliamı gerçekleştirenleri bildiklerini kaydederek, “Bizler kibriti vereni de, kibriti çakanı da yargı önünde hesap verinceye kadar takip edeceğiz. Bu davayı kazanacağız, kararlıyız. İnsanlık değerlerinin zaman aşımına uğratılmasına asla izin vermeyeceğiz. Bizler, bu karanlığa karşı örgütlü bir şekilde üzerimize gelenlerle örgütlü bir güç oluşturarak mücadele edeceğiz. Bizler, sevgiyi, iyiliği, barışı, adaleti, direnci örgütleyeceğiz” diye konuştu.

“90’LI YILLARIN KARANLIĞINI YİNE ÖNÜMÜZE SUNMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Kırşehir Belediye Başkanı Ekicioğlu, “90’lı yıllar ülkemizin karanlık yıllarıydı. Aynı karanlık yıllar şimdi de önümüze sunulmaya çalışılmaktadır. Madımak’ta Koray’ları yakanlar bu ülkenin önüne koyulan engellerdi. Bu engelleri hep birlikte aşacağız, yılmayacağız. Biz insanı seven, hümanist, incinse de incitmeyen bir kültürün temsilcileriyiz. Madımak, 90’lardaki faili meçhul cinayetlerden birisi. Maalesef derin yapılar tekrar bugün, yeraltı dünyasının ülke yönetimine tehditler savunması veya ülkemizde değişmesi gereken bazı şeyelrin değişmesine engel olmaya çalışmasını aynı şekilde görüyotuz. Yanlışlara karşı çıkmaya, doğru söylemeye devam edeceğiz” dedi.