27 yıl önce bugün Sivas'ta gericiler tarafından gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybedenler her yıl olduğu gibi bugün de unutulmadı. Acısı hafiflemeyen katliamda 33 aydın, şair, yazar ve 2 otel görevlisi yanarak ya da dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Dava zaman aşımına uğrarken, o günün katillerini savunanlar AKP iktidarında bakanlık, milletvekilliği ve bürokratlıklarla adeta ödüllendirildi.
2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin gericiler tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlandı. Madımak Katliamı, tarihe kara bir leke olarak yazıldı.
https://tele1.com.tr/madimak-katliaminin-katillerini-savunan-avukatlar-akpnin-kuruculari-cikti-124995/
OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak bu Sivas'a geldi. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.
https://tele1.com.tr/akpli-cumhurbaskani-erdogan-sivas-katliami-sanigini-affetti-124887/
Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezinden yeniden Hükûmet Meydanı'na geldi. Hükûmet Konağını taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmayı sürdürdü. Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı.
https://tele1.com.tr/once-15-temmuzda-askerin-bogazini-ben-kestim-dedi-sonra-kendini-yalanlamaya-calisti-68259/
Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 35 kişi yanarak ya da dumandan boğularak hayatını kaybetti. Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi imkanlarıyla, ağır yaralarla kurtuldu.
https://tele1.com.tr/gericiler-istedi-toplumsal-cinsiyet-esitligi-rafa-kalkti-33367/
İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç girişiminden son anda kurtarıldı. Yaralılar, Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü.
https://tele1.com.tr/kabine-toplantisinin-ardindan-erdogan-alinan-kararlari-acikliyor-182668/
Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 saldırgan yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde valilikçe 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
https://tele1.com.tr/saniye-saniye-kemal-kilicdarogluna-linc-anlari-hic-bu-kadar-net-gorulmedi-50894/
Katliam sonrası Başbakan olan Tansu Çiller’in söylediği sözler ise siyasi tarihin hafızasına kazıldı. Çiller, “Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir.” dedi.
Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise olayın münferit olduğunu ve Alevi-Sünni çatışmasına dönüşmemiş olmasını vurguladı.
Çeşitli mahkemelerde başlatılan soruşturmalar o dönem kapatılmamış olan Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde son buldu.
Mahkeme, görevsizlik kararı vererek dosyayı yargıtay’a gönderdi. Yargıtay ise dosyaya bakması gereken yerin Ankara DGM olduğuna karar vererek dosyayı geri gönderdi.
Süren davalar, temyizler, müdahil avukatların talepleri yıllarca sürdü. Sivas Katliamı Davası 20 yılın ardından 13 Mart 2012’de mahkemenin davayı zaman aşımı nedeniyle düşürmesiyle kapandı.