Madencilerin direnişi 7. gününde… ‘Haklarımızın ödeneceği sözünü aldık’

Yayın tarihi: 11 Ekim 2019 Cuma 10:34 am - Güncelleme: 11 Ekim 2019 Cuma 10:34 am

Soma’da 5 yıldır tazminat haklarını alamayan maden işçilerinin eylemi 7. gününde. Aralarından temsilci seçerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşen madenciler, “Haklarımızın ödeneceği sözünü aldık, ancak alana kadar eylemimiz sürecek” açıklamasında bulundu.

 

Cumhuriyet’ten Muhammet Özmen’in haberine göre; Manisa’nın Soma ilçesinden 301 işçinin yaşamını yitirdiği facianın ardından gerekçe gösterilmeden işten çıkarılan madenciler, 5 yıldır tazminatları ödenmediği için Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde Ankara’ya yürüme kararı aldı. Yürüyüşleri Manisa Valiliği tarafından engellenen işçiler, Kırkağaç ilçesi girişinde oturma eylemi başlattı. İşçiler, eylemlerinin 5. gününde aralarından 5 temsilci seçerek Ankara’ya gönderdi. Bağımsız Maden-İş Sendikası’na üye işçiler Ankara’da AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Bekir Gezer ile sorunlarının çözümü hakkında görüştü.

İşçiler Ankara’da yapılan görüşmeleri değerlendirmek için “madenci meclisi” kurdu. Bakanlık yetkilileri ile yapılan görüşmelerden olumlu izlenim edindiklerini belirten madenciler, “Bir kısım arkadaşımızın paralarının ödeneceğine ilişkin kapı aralandı. Türkiye Kömür İşletmeleri, ödemeler için hazırlıklara başlayacak. Hazırlıkları Enerji Bakanlığı denetleyecek” dedi. Görüşmede haklarının 15 Ekim’de ödeneceği sözünü aldıklarını vurgulayan madenciler, işçi meclisinin aldığı kararla eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu. İşçiler, “Daha önce de sözler verildi, ancak tutulmadı. Böyle bir tecrübemiz olduğu için eylemimizi bitirmeme kararı aldık. Tazminatlar ödenene kadar eylemi sürdüreceğiz” diye konuştu