Maden faciasının ardından İliç’i ölü balıklar vurdu! Vatandaşlar ‘suyumuzu zehirliyorlar’ diyerek isyan etti

Yayın tarihi: 28 Şubat 2024 Çarşamba 9:51 am - Güncelleme: 28 Şubat 2024 Çarşamba 9:51 am

Uzmanlar, facianın yaşandığı İliç’te maden sahasının 300 metre yakınında ölü balıkları görülmesine dikkat çekerek canlı yaşamını etkileyebilecek çevresel riskler konusunda uyardı. Vatandaşlar, “Siyanürle altın uğruna toprağımızı, havamızı, suyumuzu zehirliyorlar” diyerek tepki gösterdi.

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat Salı günü saat 14.28’te Anagold isimli şirkete ait Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen facia 16’ncı gününe girdi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken ilk gün toprak altında kalan dokuz işçi halen kurtarılmayı bekliyor.

Maden sahasına 3 kilometre kadar mesafeye girmesi yasaklan İliç Savunucusu Sedat Cezayirlioğlu, bölgedeki son gelişmelere ilişkin Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu.

‘30-35 MİLYON TONLUK TOPRAKTAN BAHSEDİYORUZ’

Cezayirlioğlu, “13 Şubat’ta uyarılarımızda ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Keşke biz haklı çıkmasaydık da dokuz işçi bugün toprak altında olmasaydı. Bugün o işçilerin toprak altından çıkarılması da oldukça güç görünüyor. Çünkü 14 yıllık birikmiş bir toprak söz konusu. Yığının büyük bir çoğunluğu akmış durumda. Neredeyse 30-35 milyon tonluk bir topraktan bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

Maden faciasının 16’ncı günü! İliç’te dokuz işçi halen kurtarılmayı bekliyor

MADEN KAPATILSIN ÇAĞRISI

Söz konusu madenin aktif fay hattı üzerinde olduğunu anımsatan Cezayirlioğlu, siyanür başta olmak üzere birçok kimyasalı içinde barındıran havuzun da yaratabileceği tehlikelere dikkat çekerek söz konusu madenin kapatılması yönünde çağrıda bulundu.

ÖLÜ BALIKLAR ORTAYA ÇIKTI

Madene yaklaşık 300 metre mesafede ortaya çıkan ölü balık görüntüsü kaygıya neden oldu. Yurttaşlar, “Siyanürle altın uğruna toprağımızı, havamızı, suyumuzu zehirliyorlar” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

İliç Doğa ve Çevre Platformu üyeleri sosyal medyadan “İliç’i sahipsiz bırakmayacak, sorumlular yargılanana, maden kapatılana kadar susmayacağız” açıklamasını yaptı.

‘TELAFİ EDİLEMEYECEK FELAKETE YOL AÇABİLİR’

Türk Toraks Derneği’nin 2017 yılında yayımladığı raporda balık ölümleri ve çevre felaketi ile ilgili uyarılarda bulunduğu ortaya çıktı.

TEMA Vakfı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İsmail Duman’ın 2017 yılında Çöpler Altın Madeni’nin kapasite artış projesine ilişkin verdiği görüşte, “Tesisin kazaya ve toplu ölümlere açık en tehlikeli yanı asitler ile siyanürlü çözeltilerin birbirlerine çok yakın olmasıdır. En ufak bir dalgınlık ve acemilik telafi edilemeyecek felaketlere yol açabilir” denildi.

Direndiler kazandılar! Siyanürlü madenin faaliyetleri durduruldu

Kaynak: TELE1