Maden faciasından sonra işçi kıyımı! İliç’te 3 bin kişi işten çıkarılıyor

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2024 Pazartesi 12:10 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2024 Pazartesi 12:10 pm

Haber: Haber Merkezi

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan ve 9 işçiye mezar olan Anagold Maden Ocağı’nda şimdi de 3 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamada, işçilerin maliyetlerinin taşınamadığı gerekçe gösterildi. Şirketin aldığı bu karara bakanlığın da onay verdiği öğrenildi.

Erzincan İliç’te ihmaller zincirinin getirdiği felakette 9 işçi 10 milyon metre küp siyanürlü toprağın altında kalarak can verdi. Felaketten 6 ay sonra alınan toplu işten çıkarma kararı “Pozisyonuna ihtiyaç duyulmayan çalışanlar arasından seçim yapılmıştır” denilerek duyuruldu. Alınan kararla birlikte 187 kişinin iş akdine son verildi. Mail ve SMS yoluyla işten çıkarıldığı aktarılan işçiler bu sabah Anagold’un kapısına gittiğinde içeri alınmadı.

BAKANLIK ONAYLI İŞÇİ KIYIMI

Anagold Madencilikten yapılan açıklamada; işçi maliyetlerini şirketin taşıyamadığı gerekçesi ile 3 bin çalışanın işine son verileceği bilgisi paylaşıldı. Bağımsız Mden-iş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şirketin aldığı kararı bakanlığın onayladığını aktardı. Aksu; “Anagold’dan 400, taşeronu Çiftay’dan 1500 işçi çıkarılıyor yarın. Ve bakanlık buna onay vermiş. Oysa Anagold’un geçici ruhsat iptalinin eksikliklerini gidereceği süre boyunca işçi maaşlarına ‘kanatlanma yükümlülüğü’ var. Bakanlık uluslararası tekelle bir olup İliç’i ezmiş demek” ifadelerini kullandı.

1 YIL ÜCRETSİZ İZİN KULLANAN İŞE GERİ DÖNEBİLECEK

Diğer yandan şirketten yapılan açıklamaya göre kapatılan Oksit Proses bölümünden diğer bölümlere transfer edilmeyen oksit çalışanları, disiplin cezası alanlar, düşük performanslı veya emekli çalışanlar ve çeşitli sebeplerle 45 günden fazla devamsızlık yapanlar işten çıkarılacak. İş akdine son verilenler firma ile anlaşma yoluna gidebilecek ya da 1 sene ücretsiz izne çıkabilecek.

TTB: Deprem bölgesinde bebek ölümleri arttı

Kaynak: HABER MERKEZİ