Macron’un boynuna takılan çelenkler gündem oldu: Yürüyen çelenk

Yayın tarihi: 27 Temmuz 2021 Salı 12:57 pm - Güncelleme: 18 Ağustos 2022 Perşembe 11:06 am

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Büyük Okyanus’taki Fransız Polinezyası’na yaptığı ziyarette boynuna takılan çelenkler gündem oldu. Macron’u karşılayan yetkililer, Fransız Cumhurbaşkanı’nın boynuna çok sayıda çiçek kolyesi astı.

Macron’un Fransız Polinezyası’na yaptığı ziyarette, tek takım elbise ve kravat takan kişinin Macron olması dikkat çekti. Macron burada yaptığı konuşmada, iki volkanik ada topluluğundan oluşan Markiz Adaları’nın UNESCO dünya mirası listesine alınmasına verdiği desteği yineledi. Macron, “Bu doğa ve kültür bizim hazinemiz, bu yüzden Markiz Adaları’nın UNESCO listesinde yer almacı için sizinle birlikte mücadele vereceğim. “ dedi.

Macron’un boynuna takılan kolyelerin görüntüleri sosyal medyada sıkça paylaşıldı. Sosyal medyada yayılan bir görüntü ve fotoğraflarda, Macron’un boynuna asılan kolyeler çoğaltılarak Fransız Cumhurbaşkanı hakkında “Yürüyen çelenk” esprileri yapıldı.

NÜKLEER DENEMELER

Fransa, Fransız Polinezyası’nda, 30 yıl boyunca yaptığı 200’e yakın nükleer denemenin ardından oluşan radyasyon seviyesini sakladığı için son dönemde yoğun eleştirilere hedef oluyor. Fransa, 1966-1996 arasında eski sömürgesi Cezayir ve deniz aşırı toprağı Fransız Polinezyası’nda yaklaşık 210 nükleer deneme yapmıştı. Polinezya’da yapılan 193 nükleer denemenin 147’si yer altında gerçekleşmişti.

100 binden fazla kişinin etkilendiği tahmin edilen nükleer denemeler, uluslararası tepkiler üzerine eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde sona erdirilmiş ve kurbanlara tazminat ödenmesi kararlaştırılmıştı.

Fransa’da 2010’da nükleer deneme mağdurlarına tazminat ödenmesini öngören bir yasa yürürlüğe girse de sadece 20 kişiye tazminat ödenmişti. Tazminat taleplerine ilişkin birçok başvuruyu reddeden Fransa, verdiği sözü tutmamakla suçlanmıştı.