Macron’dan ‘tokat’ açıklaması: Aptallık

Yayın tarihi: 9 Haziran 2021 Çarşamba 1:05 pm - Güncelleme: 9 Haziran 2021 Çarşamba 1:05 pm

Ülke turu sırasında bir protestocunun tokat attığı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Münferit olayların, aşırı şiddet gösteren bireylerin kamusal tartışmayı ele geçirmesin” dedi, ülke turuna devam edeceğini söyledi.

Fransa’da yerel seçimlere 2 hafta, cumhurbaşkanlığı seçimlerine 10 ay kala ülke turu başlatan ve bir protestocu tarafından suratına tokat yiyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ‘şiddetin toplumsal tartışmayı ele geçirmesine meydan bırakmamak gerektiğini’ belirtti.

Fransa’da Covid-19 önlemlerinin aşamalı kalkmasına koşut halkın nabzını tutmaya çalışan Macron, dün güneydoğudaki Drome bölgesinde hizmet sektörü temsilcileri ve öğrencilerle bir araya geldi. Belediye başkanına göre Cumhurbaşkanı, bir açılışta bariyerin gerisindeki yurttaşlarla el sıkışırken, ‘A Bas La Macronie’ ve ‘Montjoie Saint Denis’ diye bağırarak kendisine tokat atan erkek korumalarca yere devrildiğinde, ilk tepki olarak “Onu bırakın, onu bırakın” dedi.

Korumalarının geri çektiği Macron, birkaç saniye sonra geri dönüp yurttaşlarla tokalaşmaya devam etmesinin ardından, “Her zaman mesafesiz temas ararım. Bunu istiyorum” dedi. Tokat olayını ‘aptallık’ diye niteleyen Macron, “Aptallık şiddet ile birleştiğinde kabul edilemez” dedi.

Le Dauphine Libere gazetesine konuşan Macron, “Ne söylemde ne eylemde şiddet ya nefret olmalı. Yoksa tehdit edilen demokrasinin kendisi olur” diye konuştu. Tokatlanmasını ‘münferit olay’ diye niteleyen Macron, “Münferit olayların, aşırı şiddet gösteren bireylerin… Kamusal tartışmayı ele geçirmesine izin vermeyelim: Onlar bunu hak etmiyor” vurgusunu yaptı.

Olay sırasında güvenliğiyle ilgili korku duymadığını ve akabinde yurttaşlarla tokalaşmaya devam ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, halkla kaynaşmaya devam edeceğini belirterek “Devam ettim ve devam edeceğim. Hiçbir şey beni durduramaz” diye altını çizdi.

Macron, ülke turu kapsamında gelecek iki ayda onlarca yere daha ziyaret yapmayı planlıyor. Biri tokat atan olmak üzere iki kişi jandarma tarafından gözaltına alınıp sorgulanırken, savcı, soruşturmanın bu aşamasında zanlıların itkilerinin bilinmediğini belirtti.

RAKİPLERİ DE TEPKİ GÖSTERDİ

Yatırım bankacılığından gelen neo liberal Macron’un tokatlanmasına en sıkı siyasi rakipleri de tepki gösterdi. Gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin manipüle edileceğini öne süren radikal solun lideri Jean-Luc Melenchon “Cumhurbaşkanı ile dayanışma içindeyim” diye tweetlerken, seçimlerin 2. turuna kalıp Macron’u terletmesi beklenen aşırı sağcı lider Marine Le Pen, “Kabul edilemez. Siyasi tartışma ne kadar keskin olursa olsun, fiziksel şiddeti kaldırmaz; demokraside temelden kınanması gerekir” dedi.

DAHA ÖNCE DE SALDIRIYA UĞRAMIŞTI

2016’da ekonomi bakanıyken emek sektörü reformları nedeniyle sendikacıların yumurta attığı Macron, 2018’de Sarı Yelekler protestoları sırasında yuhalama ve küfürlerle karşılaşmıştı. Temmuz 2020’de eşiyle Paris’ta yürürken de protestocuların sözlü saldırısına uğramıştı.

TIKLAYIN – Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a tokat atıldı