Maçoğlu: Nüfusun en az yüzde 50-60’ı göç edecek

Yayın tarihi: 12 Şubat 2023 Pazar 3:13 am - Güncelleme: 12 Şubat 2023 Pazar 10:42 am

Türkiye’nin 10 ilini yıkan depremlerde, Kahramanmaraş’a ilk ayrdım götürenlerden Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, TELE 1 ekranlarında yayınlanan Fikir Kulübü’ne konuk oldu. Maçoğlu,”Nüfusun en az yüzde 50-60’ı gidecek, gitmeye başladılar” dedi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde 10 il yıkıldı. Vatandaşlar bu illere yardım ulaştırmak için seferber oldu. TELE1’de yayınlanan Fikir Kulübü programına konuk olan Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Maçoğlu, Kahramanmaraş’taki durumu anlattı.

“3-4 SAAT MÜDAHALE EDEBİLDİK, BİZİ GERİ ÇEKTİLER”

Şehre ilk vardıklarında sokakların boş olduğunu ve kimsenin olmadığını aktaran Maçoğlu, ellerinden geldiğince enkaz altındaki insanları hızlıca çıkartmaya uğraştıklarını söyledi. Ancak AFAD şehre ulaştıktan sonra tehlike nedeniyle kendilerinden geriye çekilinmesinin istendiğini belirtti.

Maçoğlu, “İlk 3-4 saat müdahale edebildik ama sonra AFAD ve itfaiye erleri geldikten sonra bizi geri çektiler” dedi.

10 ili yıkan deprem felaketinde yedinci gün! ‘Sesimi duyan var mı?’

“PAZARCIK’IN BELKİ DE EN BÜYÜK ÇADIR KENTİ”

Şehirdeki yetkililerle görüşüp koordinasyon kurduklarını ve Tunceli Belediyesi olarak kendilerine gösterilen alanlarda çalıştıklarını, mümkün olduğunca çok insana yardınm etmeye uğraştıkalrını aktaran Maçoğlu, 40’a yakın köye ulaştıklarını da belirtti.

Pazarcık’ın belki de en büyyük çadır kentini kurduklarını söyleyen Maçoğlu, “300’e yakın çadırdan kent kurduk, sağlık çadırı da kurduk. Tedaviler yapmaya başladık. Elektrik de çekmeye başladık” ifadelerini kullandı.

Bölgede yaşanan sorunlara da değinen Maçoğlu, gıda sorununun büyük ölçüde giderildiğini ancak hijyen konusunun ciddi bir sorun olduğunu belirtti.

Felaketin yedinci gününde gelen mucize kurtuluşlar

“NÜFUSUN EN AZ YÜZDE 50-60’I GİDECEK, GİTMEYE BAŞLADILAR”

Yaşanan felaketten sonra Kahramanmaraş’ta halkın kendi arasında jeolojik çalışmalar yapılmadan her yerin imara açılamsının yanlış olduğunu konuşmaya başladığını aktaran Maçoğlu,halkın, mevcut iktidarın bölgedeki enkazı kaldırıp yerine yeniden bir yerleşim yeri kurabileceğine dair kaygıları olduğunu söyledi.

Maçoğlu ayrıca, depremin vurduğu bölgede yaşayanların en az yüzde 50-60’ının oradan göç edeceğini ve insanların bir kısmının göç etmeye başladığını kaydetti. Maçoğlu buna ek olarak, “Pazarcık, 60 bin nüfuslu Pazarcık eğer böyle giderse 10 bine akdar düşecektir, göreceksiniz” dedi.