Fatih Mehmet Maçoğlu Kadıköy’den aday! Kemal Okuyan’dan TELE1’e ‘ittifak’ açıklaması

Yayın tarihi: 5 Ocak 2024 Cuma 6:14 pm - Güncelleme: 4 Şubat 2024 Pazar 10:41 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

Yerel seçimlerde İstanbul’daki dört ilçede adaylığı tartışılan Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu‘nun Kadıköy Belediyesi’nde aday olacağı kesinleşti. SMF’nin kararının ardından TELE1’e konuşan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, “Çok iddialı bir ekip kuracağız. Hazırlıklara başladık” dedi. Okuyan, ayrıca TİP ile ittifaka sıcak baktıklarını ancak CHP ve DEM Parti ile iş birliğinin söz konusu olmadığını belirtti.

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun yerel seçimlerde İstanbul’un Kadıköy ilçesinde adaylığı kesinleşti. TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan TELE1’e yaptığı açıklamada,  kararı SMF’nin aldığı ve propaganda süreci için hazırlıklara başladıklarını dile getirdi.

‘Komünist Başkan’ lakabıyla tanınan Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimlerde İstanbul’un Kadıköy ilçesinden aday olacak.

KEMAL OKUYAN’DAN İLK AÇIKLAMA TELE1’E

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, Maçoğlu’nun adaylığına ilişkin Tele1.com.tr’den Egehan Erkün’e konuştu. Adaylık kararını Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun (SMF) aldığını ve TKP’ye ilettiklerini söyleyen Okuyan, “Diğer üç ilçe gündemde değil. Fatih Mehmet Maçoğlu’nun kendi bulunduğu siyasi kurum SMF böyle bir karar aldı. Uzun süredir görüşüyorduk zaten. Kararı değerlendiriyoruz. Kadıköy adaylığı iddialı bir adaylıktır. Çok iddialı bir ekip kuracağız. Hazırlıklarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“TİP’İ DESTEKLEYEBİLİRİZ, CHP VE HDP İLE İTTİFAK OLMAYACAK”

Seçimdeki ittifaklara ilişkinde konuşan Okuyan, “Farklı partiler de eklenebilir” dedi.

Okuyan, ‘TKP ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) arasında yerel seçimlere ilişkin bir ittifak olacak mı’ sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Onlar kendileri karar verecektir. Her partiyle ayrı ayrı görüşülecek. Biz, Türkiye İşçi Partisi’ni seçilebilir, iddialı olduğu yerlerde destekleyebiliriz. Ancak CHP ve HDP ile iş birliğimiz söz konusu değil”

SMF’DEN AÇIKLAMA

Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun konuyla ilgili sosyal medya hesabında yaptığı açıklama ise şu şekilde:

“31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlere yönelik hazırlıklar, tutumlar ve ittifaklar giderek belirginleşmeye başlamış durumdadır. İktidar ve muhalefetiyle burjuva cephenin durumunu takip etmekle birlikte, varlık gerekçemizin doğal sonucu olarak demokratik, sol-sosyalist cephenin sürece dair hazırlık ve tutumu politik sorumluluğumuzun esasını oluşturmaktadır.

Sosyalist Meclisler Federasyonu olarak daha önce yaptığımız özet bir açıklamayla yerel seçimlere yönelik taktik siyasetimizi ve somutlaşan bir dizi meseleyi demokratik kamuoyu ile paylaşmıştık.

Ülke genelinde seçimlere yönelik, kurumsal temelde dahil olduğumuz tüm yerellerde kendi hazırlık ve çalışmalarımız esasta netleşip sonuçlanmakla birlikte, yerel seçimler siyasetimizin esasını oluşturan demokratik ve sol-sosyalist ittifaklar sürecine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Bu noktadaki görüşmeler önemli bir olgunluğa erişmekle birlikte, her bir alanda netleşerek ortaya çıkacak sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Fatih Mehmet Maçoğlu yoldaşımızın durumuna dair somutlaşan kararımız ise özetle şu şekildedir.

Daha önce yaptığımız açıklamada Dersim belediye başkanımız Fatih Mehmet Maçoğlu yoldaşımızın üçüncü dönem aday olma durumunu kararlaştırarak kamuoyu ile paylaşmıştık.

Gelinen aşamada sürecin tüm yönlerini, dinamiklerini, ittifak güçlerimizin ve halkımızın öneri ve taleplerini göz önünde tutan kurumumuz; ranta, talana ve yandaşçılığa karşı; şeffaf, demokratik, halkçı yerel yönetimler programımızın “Komünist Başkan” nezdinde kitlelerde yarattığı sahiplenme ve olumlu etkisinin halklarımızın ortak çıkarı için tüm ülkeye yayılmasını bir sorumluluk olarak ele almıştır. Bu anlamıyla, demokrat, sol-sosyalist kurumlarla yaptığımız istişareler sonucu Fatih Mehmet Maçoğlu yoldaşımızın İstanbul’un Kadıköy ilçesinde TKP çatı partisi altında demokratik, sol-sosyalist güçlerin ortak adayı olarak yerel seçimlere girmesini karar altına almış bulunmaktayız.

Fatih yoldaşımızın somutlaşan adaylığı, demokratik, sol-sosyalist kurumların ortak planlaması doğrultusunda en kısa sürede bir deklarasyon ile kamuoyuna ilan edilecektir.”

TKP’den Kadıköy adayı iddialarına yanıt

Kaynak: TELE1