Macaristan Başbakanı, 101 tarihi eseri Erdoğan’a iade etti

Yayın tarihi: 11 Kasım 2021 Perşembe 6:25 pm - Güncelleme: 11 Kasım 2021 Perşembe 6:25 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı resmi törenle karşıladı. Orban, Macaristan’da 2016 yılında güvenlik güçleri tarafından ele geçirilen ve Türkiye’ye ait olduğu belirlenen 101 parça tarihi eseri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iade etti.

Macaristan Başbakanı Orban, 29 Eylül 2016 tarihinde Macaristan’da güvenlik güçleri tarafından ele geçirilen 101 parça tarihi eseri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iade etti. Budapeşte Sanat Müzesi’nde muhafaza altına alınan eserler, Van Müzesi uzmanlarınca görselleri üzerinden incelenmiş, güvenlik güçlerinin 2015 yılında Ağrı Patnos’ta gerçekleştirdiği operasyonda ele geçirilen bazı eserler ile Macaristan’da bulunanlar üzerinde benzer sarı tortunun yer aldığı ve bu durumun, eserlerin aynı gruba ait olduğunu gösterdiği tespit edilmişti. Büyük çoğunluğu bronzlardan oluşan eserlerin, Urartu dönemine ve Türkiye’ye ait olduğu anlaşılmıştı. Macaristan’dan Türkiye’ye iadesi sağlanan buluntu grubu arasında, benzeri Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenen boğa başlı kazan, çeşitli silahlar ve taşıt aksamları ile at koşum takımları bulunuyor. Urartulu krallar veya yüksek sınıflara ait olduğu düşünülen eserler gerek buluntu durumu gerekse çeşitliliği açısından Urartu arkeolojisi için sıra dışı buluntu grubu olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan daha önce Macaristan’dan 25 Şubat 2021’de, aralarında savaş arabası parçaları, mobilya aksamı, mermer figürün ve sikkelerin yer aldığı, Anadolu kökenli 413 eserin iadesi de gerçekleşmişti.

Erdoğan: Tabiatın ikazlarını görüyor, mesajlarını alıyoruz