Macar Kültür Merkezinden “Budapeşte’deki İstanbul” sergisi

Yayın tarihi: 26 Kasım 2019 Salı 5:48 pm - Güncelleme: 26 Kasım 2019 Salı 5:52 pm

Macar Kültür Merkezi, 28 Kasım Perşembe günü 19.00’da Kağıthanede bulunan Macar Kültür Merkezinde “Budapeşte’deki İstanbul” sergisini açacak.

Macar Kültür Merkezinden yapılan açıklamada:

‘Budapeşte’deki İstanbul’ – 19. Yüzyılın Sonu Budapeşte’sinde Masalsı Şark’ın Yansımaları adında Macar Kültür Merkezi’nde yeni sergi açıldı. Budapeşte Teknik ve Ekonomi Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Tarihi ve Tarihi Eserlerin Koruması Anabilim Dalı ve Macar Kültür Merkezi’nin ortak sergisi Budapeşte’nin ‘Lágymányos’ bölgesinde 1896–1897 arasında faaliyet gösteren ‘Budapeşte’deki İstanbul’ adındaki eğlence merkezinin bugüne kadar bilinmeyen hikayesini tanıtıyor. Sergide yeni araştırmalar neticesinde ortaya çıkarılan arşiv malzemeleri ve planlar, anma sikkesi ve diğer görsel ve somut malzemeler (reklamlar, posterler,) de yer alıyor.

1896 senesinde mimar Károly Gerster tarafından tasarlanan ‘Budapeşte’deki İstanbul’ adını taşıyan bina kompleksi Budapeşte’nin meşhur Oryantalist mimari örneklerinden biri haline gelmiştir. Çoğu hafif strüktüre sahip olan, dekor şeklinde tasarlanmış binalar birer İstanbul binasını taklit etmeye çalışsa da, birçok kez şekiller daha çok mağribi ve Doğu İspanya’daki Arap mimari stiline benzemişti. Fakat bina kompleksi uzun ömürlü olamadı, açılış yılının ardından iflas edip kapandı, ancak anısı hala yaşamaktadır. Bugünlerde aynı yerde büyük bir inşaat neticesinde yeni bir mahalle, yeni bir yaşam alanı doğmaktadır.

Sergiye Budapeşte Başkent Arşivi, Budapeşte Teknik ve Ekonomi Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Tarihi ve Tarihi Eserlerin Koruması Anabilim Dalı Plan ve Çizim Arşivi, Macaristan Milli Arşivi Ulusal Arşivi, Milli Széchényi Kütüphanesi, Ervin Szabó Başkent Kütüphanesi ve Macar Milli Film Fonu Film Arşivi’nden de malzemeler eklendi.

Sergi Macar Kültür Merkezi önderliğinde Türkiye Avrupa Vakfı ve Kalem Derneği ile birlikte yönetilen ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen “Birlikte Çeşitlilik: Tuna Dalgalarında Kültürlerarası Diyalog” projesi kapsamında gerçekleştirildi.” ifadeleri yer aldı