Maça gittiği için tutuklanan ‘mavi kız’ bedenini ateşe verdi

Yayın tarihi: 10 Eylül 2019 Salı 3:43 pm - Güncelleme: 10 Eylül 2019 Salı 3:52 pm

Mart ayında başkent Tahran’daki Azadi Stadyumu’nda, İstiklal Tahran’ın El Ayn takımıyla oynadığı maça gittiği için tutuklanan Hüdayeri, bedenini ateşe vererek intihar etti.

İran’da tuttuğu takımın renklerinden dolayı ‘mavi kız’ olarak da tanınan genç kadın, geçen haftaki karar duruşmasına gidince hakimin ailevi mazereti nedeniyle ertelendiğini öğrendi. Ancak, mahkeme salonundan ayrılırken kulak misafiri olduğu konuşmalardan hapis cezasına çarptırılmasının kesin olduğunu anladı. Kararı duyan Hüdayeri, adliyenin önünde kendini ateşe verdi ve ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Hüdayeri, bir haftadır sürdürdüğü yaşam mücadelesini dün kaybetti.

İnsan Hakları İzleme Komitesi’ne göre ‘yasada yazılı olmasa da’ kadınların maça gitmesinin yasak olduğu ülkesinde taraftarı olduğu İstiklal Tahran’ın maçına erkek kılığında gitmiş maça gitmiş, maç sonrası tutuklanmıştı. Üç gün sonra kefaletle, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Hüdayeri’nin iddianamede altı ay ila iki yıl hapis cezası istenmişti.