Lütfü Savaş: Suriyeliler Hataylılardan bir adım önde, serhat şehrini kaybedebiliriz

Yayın tarihi: 10 Temmuz 2023 Pazartesi 8:23 am - Güncelleme: 10 Temmuz 2023 Pazartesi 8:23 am

Hatay’da 550 bin civarında Suriyeli yaşadığına dikkat çeken Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Hataylılarla Suriye’den gelen insanlar arasında eşitlik var ya da bir adım Suriyeliler önde” dedi. Savaş, “Biz 20 yıllık mücadele sonunda tekrar ele geçirmiş olduğumuz o serhat şehrini kaybederiz” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin en fazla yıktığı şehirlerden olan Hatay’da başka kente göç eden vatandaşların sayısının artmasıyla kentte kalan Suriyeliler ve Hataylıların oranı tartışma konusu oldu.

Sözcğ’den Saygı Öztük’e konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçe” çıkışıyla, 19 ilçenin il yapılması projesine karşı çıktı.

Savaş, “Sayın Devlet Bahçeli’nin açıklamasında büyük bir handikap var. Fransız işgalinde bizim demografik yapımızı, bize karşı kullanan bir yapı vardı. Biz büyük bir deprem yaşadık. 500-550 bin civarında vatandaşımız Hatay’dan başka illerde yaşar hale geldi. Yüzde 90’ı Hatay’ın ova kısmında olmak üzere yaklaşık 550 bin civarında Suriye’den gelen göçmen var. Şu andaki demografik yapıya baktığınız zaman Hataylılarla Suriye’den gelen insanlar arasında eşitlik var ya da bir adım Suriyeliler önde” dedi.

Hatay’ın gelirinin yüzde 80’i İskenderun, Payas ve Dörtyol’daki fabrikalardan sağlandığını; ilin ova kısmının gelirinin minimize edildiğini belirten Savaş, “Doğu Akdeniz’de bulunan karbon yakıtları Hatay’dan geçmek zorunda” çağrısında bulundu. Savaş, “Ben farkındayım ve siyasilerin, kurum ve kuruluşların da farkında olması lazım. Eğer biz geçmiş tarihimizi, bölgemizin jeostratejik, jeopolitik önemini ve oradaki demografik yapıyı, ekonomik şartları iyi planlayamazsak o zayıf bizi gelir vurur. Biz 20 yıllık mücadele sonunda tekrar ele geçirmiş olduğumuz o serhat şehrini kaybederiz” ifadelerini kullandı.

Haber yapan gazeteciye Suriyeliler saldırdı!