2025 zamlarına dikkat: 31 Aralık'a kadar mutlaka başvurun! 2025 zamlarına dikkat: 31 Aralık'a kadar mutlaka başvurun!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla harekete geçen vergi müfettişleri 7 bin 885 lüks aracın peşine düştü. Müfettişler, lüks araçların hangi gelir kaynağıyla elde edildiğini tespit ederek, gelirleri vergilendirecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK) Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, "Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe finansmanını iyileştiriyoruz" mesajı doğrultusunda harcamalarına uygun vergi beyan etmeyen mükellefleri mercek altına aldı.

Şimşek'in açıklamaları doğrultusunda vergi müfettişleri, lüks araç sahibi olan kişilerin araçlarını hangi gelirle elde ettiğini ve bu geliri beyan edip etmediğini araştırmaya başladı. 7 bin 885 araç üzerinde yapılan çalışmalarda, herhangi bir gelir beyanı veya şirket ortaklığı olmayan ya da ortaklığı olmasına rağmen şirketleri kar dağıtımı yapmamış mükellefler tespit edildi. Bu lüks araçların, 2022, 2023 ve 2024 model Porsche, Bentley, Ferrari, Lotus, Maserati, Mercedes (Maybach, G, S) ve BMW (740, I7) markalarında olduğu görüldü.

https://tele1.com.tr/cami-tuvaletinden-sabunluk-caldi-luks-aracina-binip-uzaklasti-1088705/

KAYIT DIŞI GELİRLE LÜKS ARAÇ ÖNCELİKLİ HEDEF

VDK'nın çalışmalarında kayıt dışı geliriyle lüks araç edinen mükellefler öncelikli hedef kitlesi olacak. Yapılan incelemelerde, yaklaşık 3 bin aracın gerçek kişi üzerine kayıtlı olduğu, bu kişilerden 2 bininin 7 bin şirkette ortaklıkları bulunduğu ve bunlar arasında sadece 300 şirketin 2022 ve 2023 yıllarında kar dağıttığı ortaya çıktı.

Müfettişlerin incelediği 780 aracın ise mükellef olmayan kişiler üzerine kayıtlı olduğu tespit edilirken, bu kişilerin hiçbir gelir kaynağı da bulunmuyor. Lüks araç sahiplerinden sadece 150'sinin gelir mükellefiyeti bulunduğu ve bunlardan 100'ünün karının da 1 milyon liranın altında olduğu tespit edildi. Yapılan incelemelerde, mükellef olmayan, bir şirkette ortaklığı ve başka gelir beyanı bulunmayanlara öncelik veriliyor. Ardından, şirket ortaklığı olduğu halde kar dağıtımı olmayan veya başka bir gelir beyanı olmayan mükelleflere yönelik çalışma yapılacak.

500 ARAÇ SAHİBİ VERGİ İNCELEMESİNE SEVK EDİLDİ

Yapılan çalışmalar sonrasında öncelikle 500 araç sahibi, gelirleriyle uyumlu olmayan bu durumun kayıt dışı kazançlarıyla ilgili olup olmadığının tespit edilmesi için vergi incelemesine sevk edildi. İncelemelerde dikkat çeken örneklerle de karşılaşıldı. Örneğin, şirket sahibi kişilerin 2023 yılında 23 milyon lirayı bulan bedellerle Mercedes aldığı ancak şirketlerinin son iki dönemde sadece birkaç milyon lira dönem karı olduğu ve kar dağıtımında bulunmadığı tespit edildi. Yapılan kontrollerde araç bedellerinin şirketlerin banka hesaplarından gönderildiği ancak kayıtlara işlenmediği ortaya çıktı.

KARA PARA İNCELEMESİ DE YAPILACAK

Yapılan incelemeler sonrasında yasal bir kaynak tespit edilemeyenlere ilişkin kara para araştırması da yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, başlangıç niteliğindeki bu tür incelemeleri, risk analiz birimlerinin yeni tespitleri çerçevesinde yaygınlaştıracak ve kapsamını genişleterek sürdürecek.

Kaynak: TELE1