Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta şiddetli patlama: 100 ölü, 4 bin yaralı

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2020 Salı 7:04 pm - Güncelleme: 5 Ağustos 2020 Çarşamba 10:07 am

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta eski Başbakan Saad el-Hariri’nin evi yakınlarında büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada en az 100 kişi hayatını kaybederken, 4 bin kişi yaralandı. Olayın ardından ülke genelinde yas ilan edildi.

Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberine göre, Beyrut Limanı’nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktı. Depoda daha sonra şiddetli bir patlama meydana geldi.

Lübnan Emniyet Genel Müdürü Abbas İbrahim, olayın, daha önce el konulan patlayıcıların tutulduğu bir depoda meydana geldiğini söyledi.

Eski Başbakan Saad el-Hariri’nin evi yakınlarında meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre, Hariri’nin evinde ve çevre binalarda büyük hasar oluşurtu.

70 ÖLÜ, 3 BİN 700 YARALI

Lübnan Sağlık Bakanı Hasan, patlamada ölen sayısının 70’e ulaştığını, en az 3 bin 700 kişinin yaralandığını açıkladı.

Yerel medyada ise ölü sayısının açıklanan resmi rakamlardan çok daha fazla olduğu ve patlama nedeniyle Hristiyan Ketaib Partisi Genel Sekreteri Nizar Necaryan öldüğü ileri sürüldü.

Olayın ardından ülke genelinde yas ilan edildi.

BAŞBAKAN DİYAB: HESAP SORULACAK

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, patlamaya ilişkin ilk açıklamasında, “Lübnan’da bugün yaşanan felaketin sorumlularından hesap sorulacak” ifadesini kullandı.

ESKİ BAŞBAKAN HARİRİ’NİN EVİNDE BÜYÜK HASAR

Eski Başbakan Saad el-Hariri’nin evinin yakınlarında meydana gelen patlama sonucu Hariri’nin evinde ve çevre binalarda büyük hasar oluşurken, eski Başbakan’ın sağlık durumunun iyi olduğu ve olayı takip ettiği belirtildi.

Patlama nedeniyle başkentteki Uluslararası Refik el-Hariri Havalimanı, hükümet binası ve Muhammed el-Emin Camisi’nin yanı sıra çevre binalar, araçlar ve caddelerde büyük hasar oluştu.

HİROŞİMA VE NAGAZAKİ’YE BENZETTİ

Beyrut Valisi Mervan Abbud, limandaki patlamayı anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Patlamayı Hiroşima ve Nagazaki’ye benzetti. Abbud, burada yaptığı açıklamada, Beyrut’un felaket bölgesi haline geldiğini ve hasarın yüksek olduğunu belirtti.

BÜYÜKELÇİ ÇAKIL: 2 TÜRK YARALANDI

Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, yaşanan büyük patlamalar sonucu başkent Beyrut’un korkunç şekilde sarsıldığını belirterek, patlamanın olduğu bölgeye oldukça yakın bir noktada bulunan Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği rezidansının hasar gördüğünü ve o nedenle de oradan ayrılmak durumunda kaldıklarını kaydetti.

Çakıl, ilk belirlemelere göre patlamada 2 Türk vatandaşının yaralandığı bilgisine ulaştıklarını ve yaralıların durumlarının iyi olduğunu ifade etti.

Dışışleri Bakanlığı’ndan Beyrut’taki patlamaya ilişkin açıklama: 2 Türk vatandaşı yaralandı

THY PERSONELİ HAFİF YARALANDI

Türk Hava Yolları (THY), Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki patlamanın etkisiyle THY ofisinin camlarının kırılması nedeniyle bir personelin hafif yaralandığını bildirdi.

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, patlamanın etkisiyle camları kırılan ofiste hafif yaralanan personelin muhasebe şefi olduğu belirtilerek, “Beyrut Havalimanı’nda operasyona engel olacak bir durum olmadığı bilgisi üzerine 17.05 ‘utc’ kalkışlı TK-826 seferimiz operasyona devam etmektedir.” denildi.

LÜBNAN HİZBULLAHI: DEPOLARIMIZIN HEDEF ALINDIĞI İDDİASI GERÇEK DIŞI

Lübnan Hizbullah’ı başkent Beyrut’taki patlamanın kaynağının, İsrail tarafından kendilerine ait silah depolarına yönelik gerçekleştirilen bir saldırı olduğu iddiasını yalanladı.

Hizbullah’a yakın kaynaklar ülkenin yerel medyasına yaptığı açıklamada, Beyrut’taki patlamanın, kendilerine ait silah depolarında meydana geldiği ve saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Beyrut Valisi Mervan Abbud, limandaki patlamayı anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Abbud, patlamayı Hiroşima ve Nagazaki’ye benzetti.

Patlamanın etkisiyle balkonlar yıkıldı
AFP’nin bölgedeki muhabiri, Beyrut’un ticaret bölgesi olan ve iş yerlerinin yoğun olduğu Hamra’daki tüm binaların dış cephelerindeki camların kırıldığını aktardı. Reuters’a konuşan bir görgü tanığı ise bölgedeki binaların balkonlarının, patlamanın etkisiyle yıkıldığını anlattı.

KKTC’DEN HİSSEDİLDİ

Lübnan eski Başbakanı Hariri’nin evinin patlamanın yaşandığı alana oldukça yakın olduğu belirtildi.  Patlamanın KKTC’den de hissedildiği ifade edildi.

TRT ÇALIŞANLARI YARALANDI

Öte yandan, TRT ofisi çalışanlarının yaralandığı kaydedilen olayda 2 kilometrelik alanın yok olduğu ifade edildi. Dumanların şehrin büyük bölümünden görülebildiği belirtilirken resmi makamlarca henüz bir açıklama yapılmadı.