Lübnan’da süreç krize dönüştü! İçişleri Bakanı sığınmacılar için çağrı yaptı

Yayın tarihi: 2 Ekim 2023 Pazartesi 10:03 am - Güncelleme: 2 Ekim 2023 Pazartesi 10:03 am

Türkiye’de de gündemden düşmeyen Suriyeli sığınmacılar konusu Lübnan’da krize dönüştü. Lübnan İçişleri Bakanı Bessam Mavlavi, “Bu kriz bizim için dayanılmaz boyuta ulaştı. Suriyeli sığınmacılar Lübnan’ın demografisine ve kimliğine bir tehdit haline geldi” diyerek BM’yi eleştirdi.

Suriye’de 2011 yılında başlayan savaşın ardından komşu ülke Lübnan’a sığınan Suriyelilerle ilgili Beyrut hükümetinden çağrı geldi.

Lübnan iktidarı daha önce sığınmacıların ülkelerine geri dönmeleri için adım atmış, iade süreci kapsamında yüzlerce Suriyelinin geri dönüşü geçen yıl başlamıştı. Ancak ülkedeki Suriyeli sayısının beklenen düzeyde azalmaması gerilimi artırırken Lübnan İçişleri Bakanı Bessam Mavlavi BM’yi eleştirdi.

Mavlavi, “Bu kriz bizim için dayanılmaz boyuta ulaştı. Suriyeli sığınmacılar Lübnan’ın demografisine ve kimliğine bir tehdit haline geldi” dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Suriyelilerle ilgili Lübnan devletini ve yasalarını hiçe saydığını belirten Mavlavi, BM’nin sığınmacılara ilişkin verileri Lübnan’la paylaşmamasına tepki göstererek “Bilgiye sahip olmadan sığınmacıları korumamızı nasıl beklersiniz? Bu durumu artık kabul etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜ İÇİN PLAN ÇAĞRISI

Uluslararası toplumun Suriyelilerin ülkelerine dönüşü için net bir plan ortaya koyması gerektiğini ifade eden Lübnanlı bakan, bu konuda Lübnan çıkarlarına uygun adımlar atacaklarını söyledi.

Lübnan’ın 2018’de açıkladığı Suriyeli sığınmacıların iade süreci, Covid-19 pandemisi nedeniyle ertelenmişti. BM ve diğer uluslararası kurumlar daha önce bu uygulamanın Suriyelilerin hayatını riske atabileceğini bildirmişti.

Eski Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise, uluslararası itirazlara rağmen her ay 15 bin Suriyeli sığınmacıyı sınır dışı etme planından geri adım atmayacaklarını söylemişti. Lübnan lideri, “Bazı ülkelerin ve kurumların tavrını şüpheyle karşılıyoruz. Amaç, yerlerinden edilmiş Suriyelileri Lübnan’a yerleştirmekse, bunu reddediyoruz” demişti.

Son dönemde ciddi ekonomik ve siyasi krizlerle karşı karşıya kalan Lübnan, Suriye savaşının ardından yaklaşık 1 milyondan fazla Suriyeliyi ülkeye kabul etmişti. Türkiye ise 4 milyona yakın Suriyeli sığınmacıyla dünyada en fazla sığınmacı ve mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda.

Bir ülke Suriyeli sığınmacıları ülkelerine göndermeye başladı