Lübnan’da sokaklar savaş alanına döndü

Yayın tarihi: 15 Ekim 2021 Cuma 8:47 am - Güncelleme: 15 Ekim 2021 Cuma 8:50 am

Ekonomik ve hükümet kriziyle bunalan Lübnan’da dün iç savaş günlerini hatırlatan olaylar patlak verdi. Hizbullah yanlıları, geçen yıl limanda yaşanan devasa patlamayı soruşturan yargıcın görevden alınmasıyla ilgili gösteri yaparken çatışma çıktı. Çıkan çatışmalarda 6 kişi öldü, 30 kişi yaralandı.

 

Politik ve askeri anlamda Lübnan’da hâkim güç olan Şii Hizbullah ve Emel Hareketi’ne mensup göstericiler, geçen yılki liman patlamasını soruşturan yargıcın görevden alınması talebiyle sokağa çıktı, gösteriler sırasında kan aktı. Başkent Beyrut’ta dün yaşanan çatışmayı tam olarak neyin tetiklediği belirsizken Şii ve Hıristiyan taraflar arasında tansiyon yükseldi, adalet sarayının çevresi bir anda savaş alanına döndü. Binanın bulunduğu Hıristiyan bölgesi ile civardaki Şii mahalleleri arasında karşılıklı ateş açıldı. Görgü tanıkları silah seslerinin saatlerce kesilmediğini ve çok sayıda patlama yaşandığını söylerdi. Ulusa sesleniş konuşması yapan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, “Silahların Lübnanlılar arasında iletişim diline dönmesi kabul edilemez” dedi. Lübnan Başbakanlığı, çatışmalarda ölenler için bir günlük ulusal yas ilan ederken Lübnan Silahlı Kuvvetleri, çatışmalarla ilgili 9 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

PROTESTODA ÇATIŞMA ÇIKTI

Çatışmalar sırasıdan tamamı Şii 6 kişinin öldüğü, hayatını kaybedenlerden birinin o sırada evinde bulunan 24 yaşındaki bir kadın olduğu açıklandı. Durumu kontrol altına almak üzere ordu bölgeye tank ve çok sayıda asker konuşlandırdı, sivillerin tahliyesi sağlandı. Olaylar sonrası Hizbullah ve Emel güçleri “silahlı ve organize grupları”, destekçilerine saldırmakla suçladı. Öte yandan çok sayıda Şii milisin ağır silah ve tüfeklerle adalet sarayı ve bölgedeki binalara ateş açtığı kameralara yansıdı. Siyasi analistler Hizbullah militanlarının sokağa dökülmesi halinde ülkenin “büyük çatışmalara ve istikrarsızlığa” gebe olduğu yorumlarını yapıyor.

YARGIÇ BOY HEDEFİ

Lübnan’ı iç savaş yıllarına geri götürme potansiyeli taşıyan gerginliğin temelinde 4 Ağustos 2020’deki patlamaya ilişkin yargı süreci yatıyor. Davaya bakan yargıç olan Tarık Bitar (47), soruşturma kapsamında üst düzey yetkilileri mahkemeye çağırmak konusunda ısrar edince Hizbullah ve Emel partilerinin tepkisini çekti. Şu ana dek Hizbullah yetkililerinin hiçbiri suçlanmış değil. Birçok Lübnanlı Bitar’ı “adalet için son umut” olarak görürken Şii siyasiler onu “önyargılı ve yozlaşmış” olarak niteliyor.

YARGIDAN YARGICA DESTEK

Dünkü protestolardan hemen önce üst mahkeme, Bitar’ın görevden alınmasını isteyen iki eski bakanın açtığı davayı reddetti. Karar, ülkede “yargı bağımsızlığının sembolü” olarak görülen yargıca soruşturmasına devam etme imkânı tanıyor. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah hafta başında Bitar’ın yerine “dürüst” bir yargıç atanmasını istemiş, hükümetteki Hizbullah ve Emel üyesi bakanlar aksi durumda siyasi istikrarsızlık yaşanacağı “uyarısında” bulunmuşlardı. Aylar süren kargaşa sonrası kurulabilmiş yeni hükümet, Bitar’ın görevden alınması talepleriyle sarsılırken önceki gün yapılması gereken kabine toplantısı iptal edildi.