Libya tezkeresine dünyadan ilk tepkiler: Arap Birliği uluslararası anlaşmaları hatırlattı

Yayın tarihi: 2 Ocak 2020 Perşembe 7:59 pm - Güncelleme: 2 Ocak 2020 Perşembe 7:59 pm

Meclis Genel Kurulu’ndaki oylamada kabul edilen Libya tezkeresine dünyadan ilk tepkiler geldi. Mısır Dışişleri Bakanlığı kararı kınarken, Arap Birliği’nden yapılan açıklamada da tezkere kararının çatışmaları körükleyeceği belirtildi. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ise Türkiye’ye teşekkür etti.

TBMM’den kabul edilen tezkere sonrası dünyadan ilk tepki Mısır’dan geldi. Al Jazeera ve Sky News Arabia’nıın haberine göre, Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada tezkere kararı kınanırken, parlamentonun aldığı bu kararın Berlin sürecini olumsuz etkileyeceği kaydedildi. Türkiye’nin BMGK’yı ihlal ettiğini ifade eden Kahire yönetimi, alınan bu kararın Akdeniz’de istikrarı etkileyeceğini belirtti.

Libya tezkeresi 325 oyla Meclis’te kabul edildi

FAS’TAN AÇIKLAMA

Al Jazeera’nın geçtiği habere göre Fas Hükümeti sözcüsü, “Skhirat Anlaşması bir referans ve tarihi bir anlaşma. Libya krizini çözmek için her türlü çabayı göstermeye hazırız” dedi.

ARAP BİRLİĞİ: ÇATIŞMAYI KÖRÜKLEYECEK

Arap Birliğinden yapılan açıklamada Türkiye’nin kararı şiddetle kınanırken, bu kararın bölgedeki çatışmayı daha da körükleyeceği belirtildi. Arap Birliği, Skhirat mutabakatının uygulanmasını desteklediklerini belirtti.

Açıklamada, “Türk parlamentosundan çıkan kararı kınıyoruz. Libya’da siyasi çözümü destekliyor ve dış müdahaleleri reddediyoruz” denildi.

HAFTER’DEN ARAP BİRLİĞİ’NE ÇAĞRI

Hafter güçleri ise Arap Birliğine çağrı yaparak “Libya’yı savunmak sorumluluğunuz” açıklamasında bulundu.

RUSYA: DURUMU KÖTÜLEŞTİRECEK

Rusya’dan gelen ilk açıklamada ise, tezkere kararının durumu kötüleştireceği belirtildi.

SKHİRAT ANLAŞMASI NEDİR?

Skhirat Anlaşması BM’nin aracılığında Libya’daki partilerin imzaladığı bir mutabakattır. Fas’ın Skhirat ketinde imzalanan anlaşma bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını öngörüyor.