Libya tezkeresi mecliste… İşte tezkerenin içeriği

Yayın tarihi: 30 Aralık 2019 Pazartesi 5:02 pm - Güncelleme: 30 Aralık 2019 Pazartesi 5:33 pm

Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Meclis Genel Kurulu perşembe günü olağan üstü toplanacak

Anayasa’nın 92’inci maddesine dayandırılan tezkerede “‘Hudut, şumul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde….” ifadesi dikkat çekti.

Güvenlik analisti Metin Gürcan, Twitter’dan “Meclise sunulan tezkerede operasyonel olmayan ‘eğit-donat’ vurgusu dikkat çekse de ‘UMH’nin talepleri doğrultusunda destek’ ifadesinin ucu açık. Tezkerede gönderilecek asker sayısı, birlik tipi, verilecek görevler ve süre belli değil..” yorumunda bulundu.

Tezkerenin dayandırıldığı 92’inci maddesi şöyle:

Savaş hali ilanı ve silahlı kuvvet kullanılmasına izin verme

Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş hali ilanına ve Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası andlaşmaların veya milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına izin verme yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisinindir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde veya ara vermede iken ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması ve bu sebeple silahlı kuvvet kullanılmasına derhal karar verilmesinin kaçınılmaz olması halinde Cumhurbaşkanı da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verebilir.

Tezkerenin tam metni şöyle: