LGBTİ+larla dayanışmayı reddeden UEFA’ya Almanya’dan rest

Yayın tarihi: 22 Haziran 2021 Salı 4:41 pm - Güncelleme: 22 Haziran 2021 Salı 4:41 pm

UEFA, Münih’te oynanacak Almanya-Macaristan maçı sırasında Allianz Arena’nın LGBTİ+larla dayanışma amacıyla gökkuşağı renkleriyle ışıklandırılma isteğine onay vermedi. Açıklamada, talebin Macaristan’da onanan LGBTİ+ karşıtı yasanın onanmasından sonra geldiği belirtilerek siyasi bağlamı nedeniyle reddedildiği belirtildi. Almanya’dan ise rest geldi.

Münih Belediye Başbakanı Dieter Reiter’den (SPD), Fransa maçında da gökkuşağı renginde kaptanlık pazubandı takan Almanya Milli Takımı kalecisi Manuel Neuer’e UEFA’nın soruşturma başlatmasına ve Macaristan’da okullarda LGBTİ+ hakkında bilgilendirme yapılmasını yasaklayan yasayı onaylanmasına tepki geldi.

Reiter, UEFA’ya 28 Haziran’da Münih’te oynanacak Almanya-Macaristan maçı sırasında Allianz Arena’nın LGBTİ+larla dayanışma ve ayrımcılığı protesto amacıyla gökkuşağı renkleriyle ışıklandırılması talebinde bulundu.

“UEFA, tüzüğü ile siyasi ve dini açıdan tarafsız bir organizasyondur” açıklaması yapan UEFA ise söz konusu talebin siyasi bağlamı olduğunu ve bu yüzden Reiter’in talebini reddettiklerini açıkladı.

Kurumun, ırkçılık, homofobi, cinsiyetçilik ve her türlü ayrımcılığın karşısında olduğu belirtilen açıklamada, ışıklandırma talebinin ileriki tarihlerde başka maçlar için gerçekleştirilebileceği belirtildi.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó de talebe karşı çıkarak “Sporla siyaseti karıştırmak son derece zararlı ve tehlikelidir” açıklaması yaptı.

ALMANYA’DAN REST

Tallebinin reddinin ardından Bundesliga takımlarından Eintracht Frankfurt’un Başkanı Axel Hellmann’dan UEFA’ya karşı çıktı. Hellmann, Almanya’da UEFA’nın yetki alanında bulunmayan Deutsche Bank Park stadyumunu maç günü gökkuşağı renginde aydınlatacaklarını açıkladı.

Hellman, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Eğer Çarşamba günü Münih’te stadyumu gökkuşağıyla aydınlatamıyorsak biz de maç günü Franfurt’taki Deutsche Bank Park’ı gökkuşağıyla ışıklandıracağız” dedi.