LGBTİ bayrağı açan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri hakkında karar

Yayın tarihi: 29 Aralık 2022 Perşembe 1:01 pm - Güncelleme: 29 Aralık 2022 Perşembe 1:01 pm

Boğaziçi Üniversitesi protestoları sırasında LGBTİ flaması taşıdığı ya da yanında durduğu için yargılanan 12 öğrenci beraat etti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Prof. Dr. Melih Bulu’yu rektör olarak atamasına yönelik protesto eylemlerinde 12 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin LGBTİ flaması taşıdığı ya da yanında durduğu için “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamasıyla yargılandığı davada karar çıktı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) aktardığı habere göre, İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen dokuzuncu duruşmaya, öğrencilerin avukatları Özlem Burçin Şahin, Baran Albayrak, İrem Yener, Eylem Kılıç ve Sevda Nur Bayram katıldı.

Savcı, öğrencilerin cezalandırılmasına yönelik mütalaasını tekrar etti.

AVUKATLAR: İDDİANAMEDE HATALAR VAR

Avukatlar, farklı zamanlarda gözaltına alınan öğrencilerin aynı dosyada toplandığını, iddianamede maddi hatalar olduğunu, bilirkişi raporunda da yetkisini aşan birçok değerlendirme bulunduğunu belirtti. Bilirkişi raporunun hüküm için esas alınmaması gerektiğini ifade etti.

Avukatlar, elinde gökkuşağı bayrağıyla yürüyen öğrencilerin gözaltına alınmasının hiçbir hukuki gerekçesi olmadığını, yolda yürümenin de gökkuşağı bayrağının da suç teşkil etmediğini hatırlattılar. Ayrıca iddianamede öğrencilerin Melih Bulu’yu protesto ettiğinin yazıldığı, ancak Bulu’yu protesto etmenin de hukuka aykırı olmadığının altını çizdi. Gözaltına alınan öğrencilerden birinin polis şiddeti sonucu kaşının patladığını da hatırlatan avukatlar, devletin protesto ve gösteri hakkının kullanılmasının sağlanmasıyla ilgili pozitif yükümlülükleri olduğunu belirttiler.

Öğrencilere isnat edilen suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getiren hakim, 12 öğrenci hakkında ayrı ayrı beraat kararı verdi.

Kayyum sonrası Boğaziçi geriledi