LeMan’dan Terzi Fikri kapağı: Onurumuzdur

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2022 Çarşamba 1:42 pm - Güncelleme: 3 Ağustos 2022 Çarşamba 1:43 pm

Mizah dergisi LeMan, bu haftaki kapağına AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef aldığı Fatsa’nın devrimci Belediye Başkanı Fikri Sönmez’i taşıdı.

Haftalık mizah dergisi LeMan’ın yeni sayısı yayınlandı. Dergi bu haftaki kapağına AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedef aldığı Terzi Fikri’yi taşıdı. Fikri Sönmez’in 12 Eylül mahkemelerinde söylediği “Ben ne yaptıysam halkım için, halkımla birlikte yaptım” sözlerinin yer aldığı kapakta, “FİKRİ SÖNMEZ (Terzi Fikri) ONURUMUZDUR” yazıldı.

Uykusuz’dan ‘açlık sınırı’ kapağı

Derginin bu haftaki kapağı

NE OLMUŞTU?

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordu’da yaptığı konuşma sırasında, zamanında “Fındıkta sömürüye son” mitinglerini örgütleyen Fatsa’nın devrimci belediye başkanı Terzi Fikri’yi hedef aldı. Erdoğan, “Ordu Terzi Fikri’yi de iyi bilir. Onların bedelini benim Ordu’m çok ödedi çok. Ama artık böyle bir şey var mı, yok. Yardım ve benzeri sinsi görüntüler altında üretimimizi sanayimizi kısır bıraktılar.” diye konuştu. Söz konusu açıklamaya tepki yağdı.

TERZİ FİKRİ KİMDİR?

1938’de Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde doğdu. Yoksul bir çocukluk geçirdi. İlkokul sonrası bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı.

1960’larla birlikte Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu ve aktif siyasete başladı. TİP’in Fatsa’daki örgütlenmesi için çalıştı.

Dev-Genç’le birlikte 6. Filo’ya karşı eylemlerde yer aldı. 1972’de THKP-C davasından yargılandı. Mahir Çayan ve yoldaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışı sonrası Karadeniz’e geçmelerine yardımcı olmakla suçlandı. 2 yıl kadar tutuklu yargılandıktan sonra 1974’te afla serbest kaldı.

Karadeniz bölgesindeki emekçilerin ve köylülerin içerisinde mücadele yürüttü. 1978-79’da “Fındıkta sömürüye son” mitinglerini örgütleyen isimlerden biri oldu.

1979’da Fatsa’da, CHP, AP ve MSP’nin iki katı oy alarak bağımsız belediye başkanı seçildi. Fatsa’yı halk komiteleriyle yönetmeye başladı. Komitelerle birlikte “Çamura son” kampanyası, “Fatsa Halk Kültür Şenliği” gibi etkinlikler düzenledi. İlçede yol, su, kanalizasyon gibi sorunların halkın katılımıyla çözülmesi için adımlar attı. Geniş köylü kitlesinin katıldığı fındık mitingleri hayata geçirildi.

1980 Mayıs-Temmuz ayları arasında 50’nin üzerinde kişinin katledildiği Çorum Katliamı sırasında Başbakan Süleyman Demirel tarafından “Çorum’u bırakın Fatsa’ya bakın” ifadeleriyle hedef gösterildi. Operasyon öncesi CHP, MSP, AP ilçe başkanlarının ortak basın açıklaması yaparak “Fatsa’da operasyon yapılacak bir şey yok. Huzur içindeyiz” sözleri yeterli olmadı.

1979’da Ordu’nun Fatsa ilçesinde bağımsız belediye başkanı seçilen ve ilçeyi halk komiteleriyle yöneten Devrimci Yol’cu Sönmez, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve sağcı medyanın hedef göstermesi sonrası 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in yönettiği ‘Nokta Operasyonu’ ile 11 Temmuz 1980’de gözaltına alınmıştı.

Vali Reşat Akkaya’nın Ordu’ya atanmasıyla birlikte 11 Temmuz 1980’de başlatılan “Nokta operasyonu” ile gözaltına alındı. Hürriyet, operasyondan 2 gün önce “Fatsa’ya nokta operasyonu” başlığıyla harekatı duyurdu. TSK, ilçeye hücumbotlarla denizden baskın gerçekleştirdi. Harekata bir mekanize piyade taburu, üç jandarma komando birliği, il alay komutanlığı takviye birlikler, polis katıldı.

Operasyon sırasında asker ve polislere, yüzleri maskeli kişiler tarafından tarafından yardım edildi. Birçok devrimcinin evi, ihbar edildi.

Hayatının geri kalanı cezaevi koşullarında, işkenceyle geçti. ‘Terzi Fikri’, 4 Mayıs 1985 günü, 47 yaşındayken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi

Sönmez’in çalışmaları, bir sosyalist yerel yönetim deneyimi olarak görüldü ve yerli ve yabancı birçok araştırmaya da konu oldu.

Erdoğan Ordu’da Terzi Fikri’yi hedef aldı