Lavrov’dan NATO’ya yeni mesaj

Yayın tarihi: 1 Mart 2022 Salı 3:56 pm - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 3:56 pm

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaptırımlar nedeniyle Cenevre’de düzenlenen Silahsızlanma Konferansı’na katılamadığı için video mesaj yolladı ve NATO’ya mesaj gönderdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın havayolu şirketi Aeroflot’de uygulanan hava sahası yaptırımı nedeniyle tüm Avrupa’ya uçuşların durdurulduğunu açıklamasının ardından Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Toplantısı’na katılamadı. BM’nin düzenlediği Silahsızlanma Konferansı’na video mesaj gönderen Lavrov, AB’nin toplantıya katılmasını engellediğini söyledi. Toplantıya katılamamasının temel insan haklarından olan ‘hareket edebilme özgürlüğü’ne aykırı olduğunu söyleyen Lavrov, yaptırım yolunu seçen AB ülkelerinin ciddi uluslararası sorunlara siyasi çözüm bulacak yüz yüze temaslardan kaçındığını öne sürdü.

Ukrayna’da 2014’te yaşanan olaylar sonrasında Batı’nın desteğiyle gerçekleştirilen iktidar değişimini “darbe” olarak nitelendiren Lavrov, Kiev yönetiminin kendi nükleer silahlarını elde etme planlarıyla ilgili tehlikeli oyunlara girişerek komşu ülkeler ve ulusal güvenlik için tehdit oluşturduğunu iddia etti.

Lavrov, Ukrayna’nın Sovyet nükleer teknolojisine ve bu tür silahları elde etme araçlarına sahip olduğunu öne sürerek “Bu gerçek tehlikeye tepki vermezsek olmaz. Rusya nükleer silahların ve ilgili teknolojilerin Ukrayna’da ortaya çıkmasını önlemek için gerekli tüm önlemleri alıyor.” ifadesini kullandı.

”GARANTİMİZ: NATO’NUN DAHA FAZLA GENİŞLEMESİNDEN VAZGEÇİLMESİDİR”

Batı’nın Rusya’ya şimdiye kadar yasal olarak bağlayıcı, uzun vadeli güvenlik garantileri sağlamadığını belirten Lavrov, “Garantiden kastımız; Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya üye olmasından, NATO’nun daha fazla genişlemesinden vazgeçilmesidir. Batı’nın eski SSCB ülkelerinde askeri altyapılar oluşturmasından vazgeçmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, Avrupa ülkelerinde ABD’ye ait nükleer silahlar bulunmasını eleştirerek, “Amerikan nükleer silahlarının bazı Avrupa ülkelerinde bulunması, Rusya için kabul edilemez. Bu silahların ABD’ye çoktan iade edilmesi gerekiyordu.” diye konuştu.

PROTESTO EDİLDİ

Öte yandan konferansta ekranlara Lavrov’un konuşması yansıtılırken, AB ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkenin temsilcisi Rusya Dışişleri Bakanı’nı protesto ederek salondan ayrıldı.

Dev enerji firması TotalEnergies Rusya’ya yatırımlarını kesti!