Lavanta Hasat Şenliği görsel bir şölene dönüştü

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2021 Pazartesi 11:02 am - Güncelleme: 5 Temmuz 2021 Pazartesi 11:46 am

Bilimsel tarımının geliştirilmesi ve tarımda yeni uygulamalar alanında pek çok projeye imza atan Büyükçekmece Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği Lavanta Hasat Şenliği’nin bu sene 3’cüsü gerçekleşti.

Mor renge boyanan tarlalar Büyükçekmece’de görsel bir şölen oluşturdu. Anaokulu öğrencilerinin renkli dans gösterileri ve müzik dinletilerinin yapıldığı Lavanta Hasat Şenliği Büyükçekmeceliler tarafından büyük ilgi gördü.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Lavanta Hasat Şenliği yine görsel bir şölene dönüştü. Şenliğe katılan minik anaokulu öğrencilerinin ilk kez gördükleri lavanta çiçekleri karşısındaki heyecanları ise hasada farklı bir heyecan kattı.

‘’Büyükçekmece’de çok güzel şeyler yapmaya başladık’’

Kent tarımının gelişmesini önemsediğini söyleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün şöyle konuştu: ‘’ Büyükçekmece’nin güzel bir bölgesinde ve üçüncü yılını doldurduğumuz lavanta tarlasında muhteşem bir görüntü içerisinde lavantanın ilk hasadını başlattık. Hayırlı olsun. Kent tarımına katkı sağlamak bölgemizde arazisi olan veya bu işi yapmak isteyenlerle birlikte kent tarımını geliştirmeye, büyütmeye ve ailelerin mutfağına, cebine katkı sağlamaya bütçelerine ilave sağlamaya devam ediyoruz. Üç üniversite ile ortak çalışmamız devam ediyor. Şunu gördük; toprağı işlemesini bilirseniz, bu toprakta neyin yetişebileceğini bilimsel olarak ortaya koyarsanız böyle lavantalar, öteki tarafta siyez buğdayı, öbür tarafta başka üretim mahsuller başka başka sebzeler ortaya çıkabilir. Bugün Büyükçekmece Celaliye’de bamyanın coğrafi işaretini alıyor. Bundan hiçbirinden haberimiz yoktu. Çünkü kent tarımıyla ilgilenen kimse yoktu. Ekrem İmamoğlu Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra kent tarımı diye bir şeyle karşılaştık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1984’ten beri var. Kent tarımı denilen bir şey yoktu. Şimdi Büyükşehir’in vermiş olduğu büyük katkılarla Ekrem İmamoğlu’nun seçim esnasında ortaya koymuş olduğu vizyonuyla sonradan uygulamaya aldığı tarım ile ilgili gelişmelerini biz de örnek alarak ve özellikle bu konuda çok ileri safhada hizmet vermiş olan geçmiş dönem Silivri Belediye Başkanımız sevgili Özcan Işıklar’ın bize vermiş olduğu tecrübeyle, onun bugüne kadar yapmış olduğu uygulamalarla Büyükçekmece’de çok güzel şeyler yapmaya başladık.’’

‘’Büyükçekmece’de kent tarımını geliştirmeye devam ediyoruz’’

Büyükçekmece’de siyez buğdayı üretimin yapılmasıyla birlikte kent tarımında önemli adımlar atıldığını söyleyen Başkan Akgün konuşmasına şöyle devam etti: ‘’Vatandaşımız siyez buğdayını ekmeye, dikmeye başladı. 1 kilogram siyez buğdayı 7 liranın üzerinde. 1 kilogram normal buğday 2 ile 2,50 lira arasında değişiyor. Vatandaşa bunu öğretmemişiz. Vatandaşa arazisinde, toprağında hangi mahsulün olabileceğini, ne ekebileceğini öğretmiş olsaydık toplum, vatandaş, köylü tarımdan kopmazdı. Tarımdan kopmasının sebebi ürünün ona bir maddi katkı sağlamamış olmasındandır. Vatandaşımız son derece memnun. Lavantadan elde edilen 1 kilogram lavanta yağının satış bedeli 110 Euro. Yani 1100 lira. Dolayısıyla vatandaşa devlet yol gösterirse bizim 780 bin kilometre karelik alandaki ekilip biçilecek arazilerimiz boş kalmaz.’’

En iyi en kaliteli lavantayı üretmeye başladık

4 yıldır lavanta ekimiyle uğraşan ve tarla sahibi olan Mine Baysu: ‘’Çelik olarak diktik, büyüttük. Dördüncü yılımız ama hasatta üçüncü yılımız. Üç yılı geçtikten sonra lavanta yağının verimi daha yüksek oluyor ve daha yüksek alabiliyoruz. En iyi en kaliteli lavantayı üretmeye başladık. Yağımızın kalitesi yüksek. Aynı zamanda da kendi çeliklerimizden fideler yetiştirmeye başladık. Şu an da fidelerimiz büyüdü ve Türkiye’nin dört bir tarafından fide siparişi almaya başladık. Tarım turizmine başladık bu arada da. Dört yılda kademe kademe yükseldik. Herkese tavsiye ediyorum. Çok zevkli, kazancı çok güzel olan bir iş. İnşallah bundan sonrası daha da güzel olacak’’ diye konuştu.