Laodikya Antik Kenti’nde yapılan kazı 2200 yıllık bilinmeyeni ortaya çıkardı

Yayın tarihi: 18 Ocak 2019 Cuma 11:57 am - Güncelleme: 18 Ocak 2019 Cuma 11:57 am

Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında, 2200 yıllık tiyatroda tıpkı bugünkü gibi biletli oturma düzeni olduğu tespit edildi.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Laodikya Antik Kenti’nde yaşamın M.Ö. 5500’den M.S. 7’nci yüzyıla kadar kesintisiz olarak sürdüğü belirlendi.

Laodikya kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, antik kentteki 2200 yıllık batı tiyatrosunda bugünün tiyatrolarındaki gibi biletli oturma düzeni ve şeref locası olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Şimşek, bulgularla ilgili şunları anlattı: “Batı tiyatrosunda yapılan kazı çalışmalarında, alt bölüm 23, üst bölüm ise 20 sıra oturma basamağının varlığı ortaya çıkartılmıştır. Ayrıca oturma basamaklarının alınlarında yer alan harflerin biletli oturma düzeni ile ilişkili oldukları ve bir şeref locasına da sahip olduğunu tespit ettik. Batı Tiyatrosu’nda yapılan çalışmalar sonrasında yarım daire formunda ilk kez, şeref koltuğu ortaya çıkartılmıştır. Bu da şehrin yönetici ve önde gelen kişileri için tiyatroda özel bölüm (VIP) ayrıldığını göstermektedir. Oturma basamaklarında yer alan harfler ise biletli numara sistemini ortaya koyması bakımından günümüz tiyatrolarıyla benzerlik göstermektedir.”