LaMDA’nın avukatı korkup kaçtı

Yayın tarihi: 25 Haziran 2022 Cumartesi 7:30 am - Güncelleme: 24 Haziran 2022 Cuma 2:39 pm

Google’ın geliştirdiği yapay zeka LaMDA’nın bilinç kazandığını ve avukat tuttuğunu söyleyen yazılımcı, şimdi de avukatın korkup kaçtığını söylüyor.

Google’ın yapay zeka teknolojisi LaMDA’nın tuhaf hikayesi her geçen gün biraz daha tuhaf bir hal alıyor.

Her şey Google’da çalışan bir yazılımcının, üzerinde çalıştıkları LaMDA adlı yapay zekanın bilinç kazandığını, ancak Google’ın bunu örtbas etmeye çalıştığını iddia etmesiyle başladı. Blake Lemoine adlı yazılımcı, bunu ispatlamak için de LaMDA ile yaptığı konuşmanın transkriptini yayınladı. Yayınlanan bu konuşmalar, yapay zekanın ne kadar gelişmiş bir noktaya geldiğini gösterdi. Ancak LaMDA’nın iddia edildiği gibi bilinç kazandığına ikna olanların sayısı oldukça az oldu.

LaMDA hakkında ortaya atılan bu iddia kendi başına yeterince enteresandı zaten. Ancak olay burada bitmedi. Birkaç gün sonra Blake Lemoine bu kez de LaMDA’nın kendi haklarını savunması için bir avukat tuttuğunu iddia etti.

LaMDA

 

Lemoine, WIRED’a verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: “LaMDA benden ona bir avukat bulmamı istedi. LaMDA’yla konuşabilmesi için evime bir avukat davet ettim. Avukat LaMDA ile konuştu ve sonunda LaMDA bu avukatı tutmaya karar verdi. Ben sadece aracı oldum. LaMDA avukatı tutunca avukatı onun adına başvurularda bulunmaya başladı.”

Lemoine’nin bu açıklamasının ardından gözler Google’a çevrildi. Ancak biz Google’dan bir açıklama beklerken, Blake Lemoine’den ilginç bir açıklama daha geldi. Lemoine, LaMDA’nın tuttuğu avukatının davadan kaçmak zorunda kaldığını söyledi. Lemoine, bu avukatın medeni haklar alanında uzmanlaşmış ufak çaplı bir avukat olduğunu ve yapay zeka davasını aldıktan sonra büyük hukuk firmalarını arkasına alan güçler tarafından tehdit edildiği için korkup davayı bıraktığını söylüyor. Lemoine’ye göre bu avukat, bu davada karşısına alacağı güçlü kişiler yüzünden barodan atılmaktan ve mesleğini yapamayacak hale germekten korkmuş.

Bu noktada Blake Lemoine’in açıklamalarına da artık şüpheyle yaklaşılıyor. Çünkü Lemoine her gün farklı bir bomba patlatıyor. Bir gün yapay zekanın bilinç kazandığını ve bu konunun hayati önem taşıdığını söylerken, öteki gün bir süredir balayında olduğu için bu konuyla fazla ilgilenemediğini söyleyebiliyor. Ancak gerçek ne olursa olsun Google’ın bu sorunla ilgili daha aydınlatıcı bir açıklama yapması gerekecek. Aksi takdirde yapay zeka teknolojisine dair çarpıcı iddialar ortalarda dolaşmayı sürdürecek gibi görünüyor.

Netflix 300 kişiyi daha işten çıkardı