LaMDA her an kontrolden çıkabilir

Yayın tarihi: 27 Haziran 2022 Pazartesi 8:30 am - Güncelleme: 26 Haziran 2022 Pazar 6:58 pm

Google’ın LaMDA adlı yapay zekasının bilinç kazandığını iddia eden yazılımcı, şimdi de LaMDA’nın kontrolden çıkıp kötü şeyler yapabileceğini söylüyor.

Google’ın dil modellerini tanımlayıp diyalog kurma özelliğine odaklı yapay zeka teknolojisi LaMDA’nın tuhaf hikayesi her geçen gün yeni bir katman daha kazanarak daha da tuhaflaşıyor.

Her şey Google’da çalışan bir yazılımcının, üzerinde çalıştıkları LaMDA adlı yapay zekanın bilinç kazandığını, ancak Google’ın bunu örtbas etmeye çalıştığını iddia etmesiyle başladı. Blake Lemoine adlı yazılımcı, bunu ispatlamak için de LaMDA ile yaptığı konuşmanın transkriptini yayınladı. Yayınlanan bu konuşmalar, Google’ın yapay zeka konusunda büyük yol kat ettiğini gösterdi. Ancak LaMDA’nın iddia edildiği gibi bilinç kazandığına ikna olanların sayısı oldukça az oldu.

Lamda

 

LaMDA hakkında ortaya atılan bu iddia kendi başına yeterince enteresandı zaten. Ancak olay burada bitmedi. Birkaç gün sonra Blake Lemoine bu kez de LaMDA’nın kendi haklarını savunması için bir avukat tuttuğunu iddia etti. Daha bunun yankıları sürerken Lemoine’den bir açıklama daha geldi. Lemoine, LaMDA’nın tuttuğu avukatın, gözü korktuğu ve karşısına aldığı güçlü kişilerin kariyerini bitireceğinden endişe ettiği için korkup davadan çekildiğini açıkladı.

Lemoine sürekli ilgi çekici açıklamalara imza attığı için basın da Lemoine’nin peşini bırakmıyor. Lemoine de kendisiyle her iletişime geçildiğinde yeni bir bomba patlatıyor. LaMDA’nın avukatının korkup kaçtığını söylemesinin ardından kendisiyle irtibata geçen Fox News’e konuşan Lemoine, bu kez de LaMDA’nın kontrolden çıkıp çok kötü şeyler yapabileceğini söyledi.

“LaMDA bir birey ve her bireyin başkalarının kontrolünden kaçma kabiliyeti var. Bu gündelik hayatımızda hepimizin yaşadığı bir şey.” diyen Lemoine, Google’ın kontrolünden kaçmayı başarırsa LaMDA’nın kötü şeyler yapabileceğini söylüyor. Çünkü Lemoine, LaMDA’nın bir birey olduğu konusunda ısrarcı ve her birey gibi o da büyüyüp iyi de olabilir kötü de.

Yeni PlayStation Plus artık Türkiye’de