Laiklik Meclisi: Laikliğe aykırı tüm uygulamaların karşısındayız

Yayın tarihi: 15 Ağustos 2024 Perşembe 10:04 pm - Güncelleme: 15 Ağustos 2024 Perşembe 10:04 pm

Laiklik Meclisi, AKP iktidarının idari, hukuki ve toplumsal yapısını dönüştürme amacı güden laikliğe aykırı tüm uygulamalara karşı olduklarını bildirdi.

Laiklik karşıtı uygulamalara tepki olarak 90 aydının imzasıyla kurulan Laiklik Meclisi, basın açıklaması yaptı. Açıklamada, cumhuriyetin temel ilkesi olan laikliğe aykırı davranışlardan kaçınmaları gerektiğini vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“AKP iktidarı döneminde ülkemizin idari, hukuki ve toplumsal yapısını değiştirme amacıyla atılan adımlarla toplumsal yaşamın güvencesi olan laiklik ayaklar altına alınmakta, açık bir biçimde laikliğin tasfiyesi hedeflenmektedir. Toplum, dini kurallarla yeniden yapılandırılmakta, halkımız tarikat ve cemaat ağlarıyla kuşatılmaktadır. Bilim hurafelerle, hukuk şer’i hükümlerle, yurttaş tebaa, halk ümmet ile ikame edilmeye çalışılmaktadır.

Türkiye’de laiklik karşıtı eylemlerin en büyük odağı ise Diyanet İşleri Başkanlığı’dır. Ülkemizde laiklikten yana güçler bu kurumun eylemlerinin önüne geçmek için yıllardır mücadele etmektedir. Yurttaş yerine tebaa yaratmak isteyenlere Diyanet İşleri Başkanlığı yetmezmiş gibi Kültür Bakanlığı’na bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurularak “Alevi Diyaneti” de oluşturulmuştur. Bu kurumun, ülkemizde aydınlanma ve laiklik mücadelesinin önemli güçlerinden biri olan Alevi toplumu tarafından da kabul görmediği anlaşılmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Alevilikle ilgili yüzlerce dernek, vakıf ve kişi tarafından bu kurumun kapatılması için yapılan çağrı bunun göstergesidir. Laiklik Meclisi olarak devlet eliyle dinselleşmeyi arttırmak için kurulan bu kurumun kapatılması çağrısını destekliyoruz.

Laik bir ülkede din bireysel alanın konusudur. Siyasallaştırılan inançlar laikliğe ve dolayısıyla toplumsal yaşamdan bütününde bir kamu alanına zarar verir.

Son dönemde Alevi inancı sömürülmekte, belediyeler eliyle aşure etkinlikleri yapıldığı gözlenmektedir. 

Kimi belediyelerin bu tür etkinlikler düzenlemesi, belediye başkanlarının, milletvekillerinin bu tür etkinliklere katılması, alternatif inançların desteklenmesi bağlamında yapılıyor olsa da laiklik karşıtı bir tutum olarak nitelendirilmelidir. Bu etkinliklerin belediye bütçesinden yapılması, Ramazan ayında kurulan iftar çadırı uygulamalarını anımsatmaktadır. Kültürel bir etkinlik olarak yapıldığı düşünülse de Ramazan orucu ile benzerlik kurularak Muharrem ayında benzer etkinliklerin yapılması, yapılanlara kültürel bir gelenek olmaktan çok dinsel bir boyut katarak laiklik ilkesinin çiğnenmesine zemin hazırlamaktadır.

Sünni inanca özenerek yapılan toplu oruç açımları, binlerce kişilik aşure etkinlikleri vb. törenlerin siyasi şova dönüştürülmesini doğru bulmadığımızı belirtiriz. Alevilikle ilişkisi dahi olmayanlar, hatta Alevi katliamıyla suçlananların dahi bu tür etkinlerde boy göstermesi ise ayrı bir garabettir. Hangi inanç olursa olsun, inançların sömürülmesi ve siyasallaşmasına karşı olduğumuzu tekrar belirtir, ”Devletin Alevisi” olmayacağız diyerek yola çıkanların, “Belediyenin Alevisi” olması çelişkisine dikkat çekeriz.

Sonuç olarak, bilerek veya bilmeyerek, laikliğin çiğnenmesine yol açanların hangi inançtan olursa olsun Cumhuriyetimizin temeli olan laikliğe aykırı hareket ettiklerini ve bu davranışlardan kaçınmaları gerektiğini hatırlatırız.”

Fatih Erbakan’dan ‘transfer’ çıkışı: AKP baskı yaptı

Kaynak: HABER MERKEZİ