Ordu’nun meclisteki ilk kadın Milletvekili, 1983 yılında Halkçı Parti’den aday olan Bahriye Üçok 34 yıl önce, evine gönderilen bombalı paket sonucu hayatını kaybetti.

Depremde 76 kişiye mezar olan binada 8 kamu görevlisine soruşturma Depremde 76 kişiye mezar olan binada 8 kamu görevlisine soruşturma

BAHRİYE ÜÇOK KİMDİR?

Bahriye Üçok, 1919'da Trabzon'da dünyaya geldi. Babası Gümüşhaneli Hamit Ataç olan Üçok, ilk ve ortaokulu Ordu'da okudu. Ardından Kandilli Kız Lisesi'ni bitiren Bahriye Üçok, yükseköğrenimini ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Ortaçağ Türk-İslam Tarihi Bölümü'nde tamamladı. Üçok, aynı zamanda Devlet Konservatuvarı Opera Bölümü'nü de tamamladı. Üçok, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin ilk kadın akademisyeni, tarihçi, siyaset bilimci ve eski milletvekiliydi.

Halkçı Parti’den 17. dönem Ordu Milletvekili olarak TBMM’ye giren Bahriye Üçok, Ordu’yu TBMM’de temsil eden son kadın milletvekili olarak adını tarihe yazdırdı.

İSLAMİ HAREKETİN KANLI SUİKASTİ

Üçok, Kasım 1988'de televizyonda yapılan bir açık oturumda, "İslam'da örtünmenin ve oruç tutmanın zorunlu olmadığı" iddialarına dayanan açıklamalarından sonra birçok tepki çekti ve tehditler almaya başladı.

İlmî Araştırmalar Vakfı'ndan gönderildiği anlaşılan kitap paketini 6 Ekim 1990 günü Ankara Çankaya’daki evinin kapısının önünde açmaya çalışırken, paketin içine yerleştirilmiş olan bomba patladı. Hacettepe Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne kaldırılan Üçok, kurtarılamadı. Cinayeti ‘İslâmi Hareket’ adlı örgüt üstlendi.

"TESETTÜR KONUSUNDAKİ DÜŞÜNCELERİ YÜZÜNDEN"

Cinayet haberi Cumhuriyet Gazetesi’nde şu şekilde aktarılmıştı: “Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun’dan sonra türbana karşı tavrı ve laikliği savunmasıyla tanınan SHP Parti Meclisi Üyesi Bahriye Üçok da suikast sonucu öldürüldü. İstanbul’dan Ankara Çankaya’daki evine özel bir kargo şirketiyle yollanan kitap paketini açan Üçok, içindeki bombanın patlaması sonucu ağır yaralandı. İki kolu ve bir bacağı kopan Üçok kaldırıldığı hastanede ameliyata alınamadan öldü. Cinayeti İslami Hareket adlı örgüt üstlendi. Cumhuriyet Gazetesini telefonla arayarak İslami Hareket Örgütü adına konuştuğunu bildiren bir kişi Üçok'u “tesettür konusundaki düşünceleri yüzünden” cezalandırdıklarını söyledi. Aynı kişi “İslam'a sınır koyanları öldürmeyi borç bildiklerini” belirtti.

Yeni Proje 2024 10 06T142719.649

"AL ANNE BOMBANI GETİRDİM"

Suikasta uğradığı sırada yanında olan, hatta bombalı paketi kargodan kendi elleriyle teslim alan ve annesine “Bombanı getirdim” diye seslenen kızı Kumru Üçok o anları “Oradaydım” belgeselinde anlatmıştı. 

5 Ekim günü akşam saatlerinde eve geldiklerinde kızı Kumru Üçok kapıda “Ekspres Kargo”dan gelmiş bir ihbarname bulduğunu “Ben de belki de bombadır diye dalga geçtim” diyerek anlatmıştı. Ertesi gün paketi almaya gittiğinde paketin ucunun yırtık olduğunu ve içinde iki tane kitabın üst üste durduğunu görmüştü.

Kumru Üçok suikast gününü şöyle anlattı:

"Kargo şirketi anneme gönderilen paketi evimize iki kere getirmiş. Bizi evde bulamamışlar. İkinci gelişlerinde eve ihbarname bırakmışlar. Ben de kargo şirketine gidip paketi aldım ve eve getirdim. Anneme dönüp "Al anne bombanı getirdim" diyerek espri yaptım. O paketle de 15 dakika kadar seyahat ettim. Paketi anneme verdikten sonra arkamı döndüm ve aşağıdaki ustalara bakmak üzere alt kata yöneldim. Annem o sırada paketi açmaya çalışıyordu. Arkamı döner dönmez bir patlama sesi duydum."

CİNAYETİ İSLAMİ HAREKET ÜSTLENDİ

Cinayeti İslami Hareket adlı bir örgüt üstlenmiş, Cumhuriyet gazetesini telefonla arayarak İslami Hareket Örgütü adına konuştuğunu bildiren bir kişi, Üçok'u “tesettür konusundaki düşünceleri yüzünden” cezalandırdıklarını söylemişti. Aynı kişi “İslam'a sınır koyanları öldürmeyi borç bildiklerini” belirtmişti.

 "LAİKLİĞİN SAVUNUCUSU İLAHİYATÇI"

Katıldığı toplantılarda sık sık laiklik, kadın hakları gibi kavramların üzerinde duran Bahriye Üçok, "laikliğin savunucusu ilahiyatçı” olarak tanındı.

Üçok'un, "İslam'dan Dönenler", "Yalancı Peygamberler" ve "İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar" adlı üç kitabı bulunuyor. SHP Parti Meclisi Üyesi Bahriye Üçok, katledildiği sırada bir laiklik raporu hazırlıyordu. Üçok, dinci gericiliğe karşı verdiği mücadeleyle, laiklik ve kadın haklarını savunmasıyla biliniyordu.

Yeni Proje 2024 10 06T141839.377

Kaynak: haber merkezi