Kuzey Ren Vesfalya Öğretmenler Derneğinden seminer

Yayın tarihi: 11 Mart 2020 Çarşamba 3:29 pm - Güncelleme: 11 Mart 2020 Çarşamba 3:29 pm

Mehmet Tanlı

Friedrich-Ebert-Vakfı ve Almanyanın Kuzey Ren Vesfalya Eyaletinde kurulu merkezi Dortmund kentinde bulunan Türk Öğretmenler Derneği ( NRW TÖD) tarafından düzenlenen hafta sonu eğitim Semineri Willebadessen kasabasındaki Hotel Jägerhof`ta gerçekleşti.

Willebadessen’ deki Seminer Programı NRW TÖD başkanı Şükrü Akarsu’ nun açılış konuşması, katılımcıları selamlaması ve katılımcıların kendilerini tanıtımıyla başladı. Almanya’nın Kuzey Ren Vesfalya Eyaletinde şu an eğitim alanında çalışan yada emekli eğitmenlerinde aralarında bulunduğu toplam 31 eğitmen ile 2 Velininde katıldığı Seminerde birlikte eğitimde yaşanan sorunlar, Anadil Türkçenin okullardaki geleceği tartışıldı.

Anadil dersleri için Statü ve Lobileşme önemli

Seminerin ikinci gününde Öğretmen hakları ve Anadil konusunda bir sunum yapan GEW( Bilim ve Eğitim sendikası) yöneticisi öğretmen Zülfü Gürbüz her Eyaletin kendi eğitim politikalarını belirlediğini, Türkçe ve Din dersleri öğretmenlerinin sıkıntıları olduğunu belirtti. Anadili dersleri için Bakanlığın yeni bir çalışma içerisinde olduğunu bakanlığın bu Kombimodeli geçtiğmiz günlerde Bakanlığın bir toplantısında Müdürlere, Müfettişlere tanıtıldığını belirtti. Gürbüz ” Anadil derslerinin verildiği saatler hiç çekici değil. Bu derslerin geleceğinde statü ve Lobi faaliyeti önemli rol oynayacaktır” dedi.

Seminerde başta Başkan Şükrü Akarsu , II. Başkan Ayla Erfidan-Ocaktan, Zülfü Gürbüz, Kadir Dağlar, Erkan Temizkanoğlu, Celalettin Ağırbaş, Alaattin Erçakmak, Doğan Biçer, Tolga Kalkan, Mehmet Çakır, Cebir Güner, İbrahim Hancıoğlu, Sezai Ocakdan, Perzat Akçay ve diğer Eğitmen katılımcılar Türkçenin okullarda II. Yabancı dil olması gerektiğini savundular.

TÖD seminerinde Anadili dersleri dışında Yabancı , göçmen ve Türkiyeli öğretmenlerin Alman öğretmenlerinden daha düşük maaş almak zorunda kaldıkları ve zaman zamanda okullarda ve okul idareleriyle yaşadığı sorunlar nedeniyle ayrımcılığa uğradıkları önemle vurgulandı. Bölge bölge Halk oyunlarınında uygulamalı olarak tanıtıldığı Seminerde Teneffüste okul avlusunda öğrenciler arasında yaşanan kavgaların öğretmenler tarafından nasıl tatlıya bağlanmasıda bir rol modelle yaşatıldı.

Son derece başarılı ve yoğun geçen , Mehmet Tanlı’ nın koordine ettiği Willebadessen kasabasındaki Seminer akşamları koro şefi sanatçı öğretmen Doğan Biçer’ in bağlaması ve Elif Akarsu ‘ nunda gitarıyla seslendirdikleri birbirinden güzel Türkülerin , Şarkıların birlikte söylenmesiyle son buldu.