Kuzey Kore’nin 10’uncu balistik füze denemesi ‘başarısız’ oldu

Yayın tarihi: 16 Mart 2022 Çarşamba 9:31 am - Güncelleme: 16 Mart 2022 Çarşamba 9:31 am

Japonya Savunma Bakanlığı geçtiğimiz günlerde 9’uncu füze denesini yaptığını ve Japon Denizi yönüne fırlattığını açıklamıştı. Kuzey Kore’nin gerçekleştirdiği 10’uncu füze denemesinin ‘başarısız’ olduğu öğrenildi.

Güney Kore, Kuzey Kore’nin 10’uncu balistik füze denmesinin ‘başarısız’ olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz günlerde ABD, Güney Kore ve Japonya’nın dahil olduğu 10 ülke Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleri sebebiyle ülkeyi kınamış ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) bu konuda birlik olma çağrısı yapmıştı.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, “Kuzey Kore’nin, Sunan bölgesinden yerel saatle 09.30 sularında ‘başarısız’ balistik füze denemesi yaptığını” açıkladı.

Denemeye ilişkin verdiği brifingde, Güney Koreli bir askeri yetkili, füzenin “ilk aşamada irtifa hedefine ulaşamadığının tahmin edildiğini” aktardı.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, söz konusu denemeye ilişkin detaylı bilgi edinilmesi için ilgili kuruluşlara talimat verdi.

Japonya Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, “denemenin başarısızlığının teyit edilmesi için” çabaladıklarını belirterek, “ABD ve Güney Kore ile analiz ve izleme süreci yürüttüklerini” söyledi.

ABD İndo-Pasifik Komutanlığı (USPACOM) kınadığı denemeye yönelik Kuzey Kore’ye “istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerden kaçınması” çağrısında bulundu.

Kuzey Kore en son füze denemelerini, 27 Şubat ve 5 Mart’ta gerçekleştirmişti.

BALİSTİK FÜZE NEDİR?

Balistik füze, biyolojik, kimyasal, nükleer gibi başlıklar taşıyabilen, güdümlü veya güdümsüz olarak kullanılabilen, bazı durumlarda birden fazla başlığı aynı anda taşıyabilen ve farklı noktalara gönderebilen bir füze türüdür. Alışılagelmiş olan, motorlu uçuşlarda aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden oldukça farklı bir kategoridedir. Kıtalararası menzile sahip olan balistik füzeler bulunmaktadır.

Putin balistik füze atış tatbikatını izledi