Kuzey Kore’den ABD’ye gözdağı

Yayın tarihi: 9 Şubat 2022 Çarşamba 2:18 pm - Güncelleme: 9 Şubat 2022 Çarşamba 2:18 pm

Kuzey Kore son dönemlerde kısa ve orta menzilli füze denemelerini yoğunlaştırmasıyla dikkat çekiyor. Dışişleri yaptığı açıklamada “ABD’yi menziline alan füzelerle dünyayı sarsabilecek tek ülke” olmakla övündü.

Ocak ayında dikkat çekecek sıklıkla füze denemeleri yapan Kuzey Kore’den şubat ayında ‘ABD’yi vurabilecek füzelerle dünyayı sarsmakla’ övünen açıklama geldi. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Pyongyang’ın Washington’a boyun eğme ve itaat etmeyle vaktini boşa harcamayacağı dile getirildi.

Yeni yılın başından beri gerçekleştirilen bir dizi füze denemesinden ‘Kuzey Kore’nin savaş caydırıcılığını güçlendiren dikkate değer başarılar’ diye söz eden Dışişleri açıklamasında, Kuzey Kore’nin 2017’deki ilk denemeden beri fırlatmadığı Hwasong-15’e atıfla şöyle denildi:

“Pek çok ülkenin boyun eğmek ve körü körüne itaat etmek suretiyle ABD ile iştigal ettiği günümüzün dünyasında, ABD anakarasını menziline alan füze ateşleyerek dünyayı sarsabilecek gezegende sadece tek bir ülke var.”

Dışişleri açıklamasında, “Dünyada 200’den fazla ülke var, ama bunların çok azı hidrojen bombalarına, kıtalararası balistik füzelere ve hipersonik füzelere sahip” vurgusu yapıldı.
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’nın bu çıkışıyla ilgili görüşü sorulan ABD Dışişleri Bakanlığı, önceki açıklamalarını yankılayarak, ‘Kuzey Kore’ye yönelik düşmanca niyetler beslemediklerini ve diyaloğa geri dönüş çağrısı yaptıklarını, ama bu çağrıların Pyongyang tarafından dikkate alınmadığını’ söyledi.

Bir ABD Dışişleri Sözcüsü, Kuzey Kore’yi ‘uluslararası barış ve güvenlik ile küresel silahsızlanma çabalarına tehdit’ diye niteleyerek şunları söyledi:

“Kuzey Kore’nin caydırılması, provokasyonlarına ya da güç kullanımına karşı savunma, en tehlikeli silah programlarının erişiminin sınırlandırılması ve hepsinin üstünde, Amerikan halkını, konuşlanmış güçlerimizi ve müttefiklerimizi güvenlikte tutmak, ABD’nin hayati çıkarıdır.”

Kuzey Kore’nin dün kutladığı ordunun kuruluş yıldönümünden, geçmiş yıllardan farklı olarak, bu kez füzeler ve diğer silahlarla askeri geçit töreni haberi gelmedi. Devlet medyasına göre üst düzey askeri yetkililer kurucu lider Kim İl-sung ve halefi olan oğlu Kim Jong-il’in mozolelerini ziyaret etti.

ABD polisi yanlış eve girerek uykuda infaz etti