Kuyrukluyıldız enkazı Dünya’ya geliyor! İşte meteor yağmurunun başlayacağı saat

Yayın tarihi: 12 Aralık 2023 Salı 9:34 am - Güncelleme: 12 Aralık 2023 Salı 9:35 am

Bilim insanları, Dünya’ya yakın bir kuyrukluyıldızın enkazının Dünya’nın atmosferine girerek yeni bir meteor yağmurunu tetikleyebileceğini söylüyor.

Aralarında Paris Gözlemevi’nden araştırmacıların da bulunduğu bilim insanları, 5,4 yılda Güneş’in etrafındaki yörüngesini tamamlayan 46P/Wirtanen adlı kuyrukluyıldızının enkazının Dünya atmosferine girip yanmasıyla, bugün bir meteor yağmurunun gerçekleşebileceğini söylüyor.

NE ZAMAN GÖRECEĞİZ

ArXiv’de yayımlanan ve henüz hakem incelemesinden geçmemiş bir çalışmada araştırmacılar, “Sonuçlar 12 Aralık 2023’te, Türkiye Saati’yle 11:00 ile 15:30 arasında olası bir karşılaşmayı gösteriyor. Meteor yağmurunun yoğunluk seviyesi, geçmişte rapor edilen yağmurların olmaması nedeniyle hayli belirsiz” diye yazdı.

BİRKAÇ SAAT GECİKEBİLİR

Kesin zamanın “birkaç saat oynayabilme ihtimali de bulunuyor. Bilim insanları, meteor yağmurunun en uygun gözlemlerinin muhtemelen Doğu Avustralya, Yeni Zelanda ve Okyanusya’dan yapılacağını söylüyor. Bu tür meteor yağmurları, Dünya kuyrukluyıldızların geride bıraktığı enkaz bulutlarının içinden geçerken gözlemleniyor.

1948’DE KEŞFEDİLDİ

46P/Wirtanen kuyrukluyıldızı Ocak 1948’de keşfedildi ve çapının yaklaşık 1,4 km olduğu tahmin ediliyor. Bu kuyrukluyıldız, Dünya’ya yakın bir yıldız kategorisinde yani potansiyel olarak bir meteor yağmurunun ana gövdesi olabilir.

Yeni çalışmada, araştırmacılar kuyrukluyıldızın yörüngesinin geçmiş yörünge evrimini simüle etti ve bu hafta kuyrukluyıldızla Dünya arasındaki muhtemel bir karşılaşmada, parçacıklarından oluşan akıntının meteor yağmurunu tetikleyebileceğini buldular.

Bilim insanlarına göre; meteor yağmuru, kuyrukluyıldızın büyük parçacıklarının dağılımına ilişkin kısıtlamalar getirebileceği için gözlemine dair “muazzam bir bilimsel ilgi” olacak.

NASA duyurdu: 3’ü uçak büyüklüğünde 5 meteor Dünya’nın yakınından geçecek

Kaynak: TELE1