Kut’ül Amare dizisine belediye kaynağı! ‘Yaptık ama ucuz yaptık’

Yayın tarihi: 10 Nisan 2020 Cuma 10:52 am - Güncelleme: 10 Nisan 2020 Cuma 11:02 am

Sayıştay, İBB’nin AKP yönetiminde olduğu 2017 yılında, TRT’de yayımlanan ‘Mehmetçik Kut’ül Amare’ dizisinin seti için İSKİ bütçesinden harcama yapıldığını ortaya çıkardı. Kamu zararına neden olan sorumluların zararı faiziyle ödemesine karar verilirken sorumlular kendilerini “yaptık ama ucuza yaptık” diye savundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) AKP yönetiminde olduğu 2017 yılında ‘Mehmetçik Kut’ül Amare’ dizisinin seti için ücretsiz hizmet verdiği ve kamu zararına yol açtığı ortaya çıktı. Sayıştay, İBB’ye bağlı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) “Kut’ül Amare Dizisi’nin yerleşim bulunmayan, ormanlık bölgedeki setine bedelsiz olarak imalatlar yaparak kamu zararına sebebiyet verdiğini” tespit etti.

Birgün’ün haberleştirdiği Sayıştay Kararı’nda, dizi setinin ihtiyaçları için yapımcı şirket tarafından İSKİ’ye başvuru yapıldığı belirtilerek “Bu başvurular neticesinde kurum tarafından sözü edilen dizi setine fosseptik çukur imalatı, atık su kanal imalatı ile kuyu sondaj imalatı yapıldığı, söz konusu imalatın kamusal bir ihtiyaçtan ileri gelmediği, özel bir şirketin ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik gerçekleştirildiği, ayrıca söz konusu imalatın yalnızca diziye özel olarak gerçekleştirildiği anlaşılmıştır” denildi.

Kamu zararına neden olduğu tespit edilenler savunmalarında, dizi setine kuyu açılması talimatı gelmesi üzerine işin “makam onayı” ile gerçekleştirildiğini bildirdi. İşlerin düşük bedelle yapıldığını belirten sorumluların savunmasında, “Kurumun şebeke hattı ile film seti arasındaki güzergâhta yapılacak imalatların izinlere tabi olduğu, bu izinlerin alınmasının süreci uzatabileceğini ve su kuyusu açılması ile talebin ‘daha düşük maliyet ve sürede karşılanabileceği’ değerlendirildi” ifadeleri yer aldı.

ZARARI FAİZİYLE ÖDEYECEKLER

Sayıştay’ın, dizinin yapımcı şirketinin bölgedeki faaliyeti sona erdiğinde imalatların atıl kalacağına dikkatin çekildiği kararında “Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmayarak kamu zararına sebebiyet verildiği görülmüştür” dendi. Sayıştay, harcamaya “olur” veren sorumludan oluşan toplam yedi kişiden yol açtıkları zararın faiziyle tahsiline karar verdi.

22 MİLYON TL AKTARILMIŞTI

İBB Sözcüsü Murat Ongun, Kut’ül Amare dizisi için bir iştirakten 12 milyon 750 bin TL, dört iştirakten ise 10 milyon lira olmak üzere toplamda 22 milyon 750 bin liranın aktarıldığını açıklamıştı.