Kurye emekçilerinin ardından grev ve iş bırakma yayılıyor!

Yayın tarihi: 3 Şubat 2022 Perşembe 12:59 am - Güncelleme: 3 Şubat 2022 Perşembe 1:27 am

Düşük zammı protesto eden kurye emekçilerinin ardından fabrika ve Digitürk emekçileri de iş bıraktı. Emekçiler prim haklarını ve asgari ücretin üstünde maaş talep etti.

Kurye, depo ve kargo çalışanlarının hak mücadeleleri sürerken Digitürk ve fabrika emekçileri de düşük zamları protesto etti.

Digitürk çalışanları işverenin yüzde 17’lik zam teklifini protesto etmek için saat 15.00’te biten vardiyalarının ardından, Şirketin Genel Müdürlük binasının önünde buluştu. Sağanak yağmurun altında toplanan Digitürk emekçileri, alkışlarla enflasyon rakamlarının altında kalan yüzde 17’lik maaş zammına tepkilerini gösterdi.

“İŞVERENİ UYARIYORUZ”

Yemek Sepeti’nde çalışan motokuryeler ise maaşlarının net 5 bin 500 TL olması için eylemlerini sürdürüyor. Eylemin ikinci gününde, motokuryelere destek veren Nakliyat-İş Sendikası Ankara Bölge Temsilcisi Bayram Karkın, “Banabi işverenini de uyarıyoruz: Yapılan bu meşru, demokratik eylemlerden dolayı bir tek üyemizin burnu kanarsa daha güçlü bir şekilde Nakliyat İşçisini ve Banabi işçilerini karşısında bulacaktır” dedi.

Yemek Sepeti’nde çalışan motokuryeler, maaşlarının net 5 bin 500 TL olması, esnaf kuryeliğe geçilmemesi ve sendikalaşmak için eylemlerini sürdürüyor.

Nakliyat-İş Sendikası, Yemek Sepeti Ankara Bölge Müdürlüğü önünde Yemek Sepeti çalışanlarına destek vermek için bir basın açıklaması yaptı. Nakliyat-İş Sendikası Ankara Bölge Temsilcisi Bayram Karkın, şöyle konuştu:

“ENİNDE SONUNDA YEMEK SEPETİ BANABİ ÖRGÜTLÜ BİR İŞYERİ OLACAKTIR”

“Yemek Sepeti işvereni çalışanlarına asgari ücreti, sefalet ücretini reva görmüştür. Banabi işçileri Türkiye’nin dört bir yanında, bu sefalet zammına karşı tepkisini ortaya koyuyor. Trendyol çalışanları nasıl sendikamız Nakliyat İş öncülüğünde kazandıysa Banabi işçileri de bu haksız uygulamaya karşı mücadele ederek zafer kazanacaktır. Nakliyat İş Sendikası bundan 1,5 yıl önce Banabi işçilerinin büyük bir kısmını üye yapmıştı, ancak Banabi işvereni hileli bir şekilde bir gecede iş kolunu değiştirerek arkadaşlarımızı büro iş kolunda göstermiş oldu ve biz bu konuda bir dava açtık. 1,5 yıldır arkadaşlarımızın sendikalaşma mücadelesi devam ediyor. Eninde sonunda Yemek Sepeti Banabi sendikalı, örgütlü bir işyeri olacaktır bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Buradan Banabi işverenini de uyarıyoruz; yapılan bu meşru, demokratik eylemlerden dolayı bir tek üyemizin burnu kanarsa daha güçlü bir şekilde Nakliyat İşçisini ve Banabi işçilerini karşısında bulacaktır.”

ŞİMŞEK VE ERDAL ÇORAP İŞÇİLERİ DE MÜCADELE BAŞLATTI

İstanbul’da Alpin Çorap işçilerinin direnerek talep ettikleri hakları kazanmasının ardından Şimşek Çorap ve Erdal Çorap işçileri de ücret artışı talebiyle iş bırakma eylemi başladı. Deriteks Sendikası’nca yapılan açıklamalarda Erdal Çorap ve Şimşek Çorap işçilerinin de hak mücadelesine başladığını duyurdu.

Sosyal medyadan yapılan iki açıklama şöyle:

“Çorap İşçileri birleşerek direnerek kazanıyor. Deriteks’te örgütlenen Şimşek Çorap’ta patronun en son 5600 den başlayan ücret talebi ikramiye ile 6.500 TL çıktı, teklif kabul edilmedi 7.000 talep eden işçiler, fabrikada işi durdurdu.”

“Yine sendikamıza yol yürümeyi seçen Erdal Çorap işçileri de ‘Hakkımız olanı alana dek mücadeleye devam’ dedi. Verilen tekliflerin düşüklüğü nedeni ile görüşmeler bir sonraki güne bırakıldı.”

FABRİKA İŞÇİLERİ DE EYLEMDEYDİ

Düşük zammı kabul etmeyen taşıma emekçilerinin grev ve iş durdurmalarına Alpin Çorap işçileri de katıldı. İşçiler iş durdurdu.

İşçilerin, Patronların Ensesindeyiz Ağı’na ilettiği bilgiye göre, üç vardiya çalışan fabrikada 08.00-16.00 vardiyası sürerken zam oranları açıklandı. Yapılan zamların beklentinin çok altında olduğunu gören işçiler makineleri kapattı.

“GEÇİNMEYE YETECEK GİBİ DEĞİL”

“Sektör ortalaması 6 bin 500 TL civarındayken, bizim 5 bin TL’nin biraz üzerinde ücretle çalışmamız bekleniyor” diye konuşan işçiler, sıvıyağın bile fahiş fiyatta olduğu bir ortamda, ücretlerinin geçinmeye yetmediğini ifade etti. Saat 15.00 civarı başlayan iş bırakma eylemi, diğer vardiyadaki işçilerin de gelmesiyle iki vardiya olarak devam etti.

Yurtiçi Kargo kuryeleri de zam mücadelesine katıldı