Kuruyemiş Tüketiminin Önemi

Yayın tarihi: 16 Mayıs 2022 Pazartesi 2:28 pm - Güncelleme: 16 Mayıs 2022 Pazartesi 2:28 pm

Kuruyemişlerin Faydaları Nelerdir?

Keyifli sohbetlerin, film gecelerinin eşlikçisi kuruyemişlerin eğlenceli anlarımıza eşlik etmesinin yanı sıra, sağlığımıza da birçok faydası bulunur. Düzenli ve yeteri miktarda kuruyemiş tüketimi; vücudumuzu pek çok açıdan besler. Diyetisyenlerin sık sık diyet listesine eklediği kuruyemişler, tokluk hissini arttırarak kilo vermeye yardımcı olur.
Zengin vitamin deposu olarak bilinen kuruyemişler harika birer ara öğündür. Kuruyemişleri; ister yoğurtla, ister bir bardak sütle, isterseniz de kahvenizin yanında tüketin, gün içerisinde sizlere ihtiyacınız olan enerjiyi verecektir. Kuruyemiş tüketimi, kanser ve kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın riskini azaltır. Kan şekerini düzenleyerek Tip 2 diyabeti kontrol altına almaya yardımcı olur.

Badem

Türkiye’de en çok Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen badem, en sık tüketilen ve en sevilen kuruyemişler arasında yer alır. Badem ağacı, gülgiller familyasının alt dalıdır. Badem ağacı; Latince ‘’Prunus Dulcis’’ olarak bilinir. Bademin besin değerleri oldukça yüksektir. İçerisinde birçok sağlıklı yağ, vitaminler ve mineraller bulunur. Bu bağlamda badem, sağlığımız için oldukça faydalı bir kuruyemiştir. Şimdi gelelim bademin faydalarına… Bademin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
⦁ Badem, içerdiği E vitamini sayesinde kalp ve damar sağlığına iyi gelmektedir. Ayrıca her gün tüketeceğiniz 10-15 tane badem, kolesterolünüzü dengeleyerek kan dolaşımınızı hızlandırır.
⦁ Yüksek oranda demir içeren badem, kan basıncını dengeler ve vücut direncini arttırarak sizlere ihtiyacınız olan enerjiyi verir.
⦁ Badem, saç hücrelerinin güçlenmesine yardımcı olur. Bu sayede daha sağlıklı ve gür bir saça sahip olabilirsiniz.
⦁ B vitamini açısından zengin olan badem, dokuların onarılmasına yardımcı olur ve cildin yapısını korur. Ayrıca kemik sağlığına da önemli ölçüde katkıda bulunur.
⦁ Ek olarak, badem tüketimi sinir sistemini düzenleyerek stres, endişe, kaygı gibi durumların azalmasına yardımcı olmaktadır.

Yer Fıstığı

Çoğu kişinin severek tükettiği yer fıstığı, Türkiye’de en çok Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilir. Mineral deposu olan yer fıstığı, zengin bir B vitamini kaynağıdır. B vitamininin yanı sıra; A,C,D ve E vitaminlerini de içinde barındırır.
⦁ Çeşitli Omega-3 yağlarını içerdiğinden, uzun süre tokluk sağlar. Aynı zamanda kolesterol seviyesini düşürür.
⦁ Yer fıstığının göz sağlığı için faydalı olduğu bilinmektedir.
⦁ Yeteri miktarlarda tüketildiğinde kolon kanseri ve mide kanseri riskini azaltır ve kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.
⦁ Beyin gelişimini destekler. Hafızayı güçlendirir, odaklanma ve konsantrasyonu arttırır.
⦁ Yer fıstığı, kan şekeri seviyesini dengelemeye yardımcı olur.

Antep Fıstığı

Türkiye’de Antep fıstığı denilince akla gelen ilk şehir şüphesiz Gaziantep’tir. Antep fıstığı, Gaziantep başta olmak üzere, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır ve Kahramanmaraş’ta yetiştirilir. Ara öğünlerin vazgeçilmezi olan Antep fıstığı, B6 vitamini açısından oldukça zengindir.
⦁ Negatif ruh halini iyileştirerek, depresyon, stres gibi psikolojik durumların azalmasına yardımcı olur.
⦁ Antep fıstığı, beyin ve sinir sistemi sağlığını koruyarak nörolojik hastalıkların riskini azaltır.
⦁ İçerdiği antioksidanlar sayesinde kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
⦁ Göz hastalıklarına ve göz sağlığına iyi geldiği bilinir.
⦁ Aşırı miktarda tüketilmediği sürece cildi güzelleştirir ve yaşlanmayı önler.

Fındık

Fındık, en fazla Ordu, Artvin, Rize ve Trabzon illerimizde yetişmektedir. Dünyadaki fındık üretiminin yaklaşık %70 i Türkiye’ye aittir. İçerdiği, antioksidanlar, vitaminler, çinko, demir, potasyum gibi birçok faydalı mineral sayesinde sağlığımıza pek çok faydası vardır.
⦁ Birçok diyetisyenin listelere ara öğün olarak eklediği fındık, içerdiği E vitamini sayesinde kişiye tokluk hissi verir.
⦁ Bağışıklık sistemini güçlendirir. Dışarıdan gelen kötü bakterilere karşı vücudu korur.
⦁ Zengin bir lif kaynağı olan fındık, kabızlığı azaltır. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
⦁ Fındıkta bulunan antioksidanlar, cilde iyi gelir ve yaşlanmaya karşı bir koruma sağlar. Cildin daha canlı ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
⦁ Tüm bu faydaların yanı sıra; fındık, diyabet riskini azaltır, kanser riskini azaltır, kasları güçlendirir ve kan dolaşımını düzenler.

Ceviz

Bursa, Van, İzmir, Malatya, Aydın, Ordu illeri Türkiye’de ceviz yetiştiriciliğinin önde gelen şehirleri arasındadır. Sert ve kabuklu kuruyemişler arasında bulunan ceviz, insan sağlığı için en faydalı olan kuruyemişlerin başında gelir.
⦁ Ceviz; magnezyum, çinko, demir, fosfor gibi pek çok değerli mineral içerir. Bu sayede büyüme ve gelişmeyi destekler. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve aynı zamanda birçok hastalığı da önlemeye yardımcı olur.
⦁ Cevizin uyku kalitesini arttırma gibi bir faydasının olduğu bilinmektedir.
⦁ Uzun süre tokluk sağlayarak kilo vermek isteyenler için harika bir alternatiftir.
⦁ Ceviz tüketimi; bunama, Alzheimer gibi rahatsızlıkların önüne geçer.