Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü, kentte büyük bir coşkuyla kutlandı. Kurtuluşun 102. yıldönümü kapsamında Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve protokolün katılımıyla Tophane’den Atatürk Anıtı’na dek uzanan bir kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Başkan Bozbey, “11 Eylül ruhu, sadece geçmişin bir zaferi değil, geleceğin de ışığıdır. Daha güçlü, daima hür ve bağımsız Bursa için Kuva-yi Milliye ruhuyla birlik ve beraberlik içinde çalışacağız” dedi.
Bursa’da 2 yıl, 2ay, 2 gün süren Yunan işgalinin sona ermesinin 102’nci yılı kutlamaları, dün yapılan kortej yürüyüşü ve Tarihi Belediye Binası önündeki temsili kurtuluş gösterisinin ardından bugün de Tophane Meydanı’ndan başlayan kortejle devam etti. Bursa Büyükşehir Belediye Bandosu ve Bursa Mehter Takımı eşliğinde gerçekleşen yürüyüşe, Vali Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Garnizon Komutanı Tümgeneral Fedai Ünsal, CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Bursa milletvekilleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bursa Şubesi üyeleri, sporcular ve vatandaşlar katıldı. Kortejde Tahtakıran Kılıç Kalkan ekibi, gösterisiyle beğeni topladı. Yürüyüşün ardından Vali Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Fedai Ünsal tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından tören, Bursa protokolünün ve vatandaşların katılımıyla Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu önünde devam etti.
“DİRENİŞİN SİMGELERİNDEN BİRİ HALİNE GELMİŞTİR"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünü gururla kutladıklarını söyledi. 11 Eylül 1922 tarihinin şanlı ulusumuzun bağımsızlık mücadelesindeki kararlılığının da bir sembolü olduğunu belirten Başkan Bozbey, 11 Eylül’ün yeniden varoluşun bayramı olduğunu dile getirdi. Bugünün, Bursa’nın işgalinden sonra Ankara’da Meclis kürsüsüne örtülen Puşide-i Siyah’ın kaldırıldığı ve vatanımızın üzerindeki kara bulutların dağıldığı gün olduğunu ifade eden Başkan Bozbey, “Bu zafer, Ankara’da da sevinç ve coşkuyla karşılanmış, kurtuluşun umut ışığı Bursa’dan yayılmıştır. Bursa’nın hürriyeti, Anadolu halkının işgale asla boyun eğmeyeceğinin, özgürlüğe aşık bir milletin asla yılmayacağının tüm dünyaya haykırılmasıdır. Bu millet, bu halk, el ele, omuz omuza verdiğinde hiçbir güç, karşısında duramaz. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Anadolu’nun her karış toprağını savunurken, Bursa da bu direnişin simgelerinden biri haline gelmiştir” diye konuştu.
“ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUĞUN FARKINDAYIZ"
Başkan Bozbey, 11 Eylül zaferinin hemen ardından Bursa’ya gelen Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün buradaki konuşmasında, "Üç buçuk yıl süren bu mücadeleden sonra, bilim açısından, eğitim açısından, ekonomi açısından mücadelemize devam edeceğiz ve eminim ki bunda da başarılı olacağız" dediğini hatırlattı. Atatürk’ün Bursa’yı, ülkenin kültürel ve ekonomik kalkınmasında önemli bir merkez olarak gördüğünü söyleyen Başkan Bozbey, “Bu nedenle, Bursa’mızın bağımsızlığı, O’nun için yalnızca askeri bir zafer değil, aynı zamanda bir medeniyetin yeniden ayağa kalkışının göstergesiydi. Ata’mızın kentimize duyduğu sevgi ve güven, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Bursa’nın her alanda atılım yapmasında büyük rol oynamıştır. O’nun ilke ve inkılapları doğrultusunda, Bursa hızla modernleşen, gelişen Türkiye’nin öncü şehirlerinden biri haline gelmiştir. Bizler O’nun gösterdiği yolda üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Adaletin, eşitliğin, özgürlüğün ve barışın teminatı olan bir gelecek için çalışmayı da görev biliyoruz” dedi.
“11 EYLÜL RUHU, GELECEĞİN DE IŞIĞIDIR”
Bursa’nın kurtuluşunu sağlayan tüm kahramanlara olan borcu ödemek için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini belirten Başkan Bozbey, bu şehrin her bir taşına ve her bir insanına değer verdiklerini ifade etti. Bizlere miras kalan toprakları korumak ve geliştirmek için aynı kararlıkla çalışacaklarını dile getiren Başkan Bozbey, “Kazanımlarımızı genç nesillere aktaracak, bu yolda birlikte yürüyeceğiz. Bu yıl ayrıca Atamızın ‘Cumhurbaşkanı’ sıfatıyla Bursa’mıza yaptığı ziyaretin de 100. yılı. Bu yüzden bu yılki kutlamalarımız bizim için çok ayrı bir anlam daha ifade ediyor. Tarih, bize dayanışmanın, bir arada olmanın ve ortak değerde buluşmanın ne kadar önemli olduğunu defalarca göstermiştir. 11 Eylül ruhu, sadece geçmişin bir zaferi değil, geleceğin de ışığıdır. Daha güçlü, daima hür ve bağımsız Bursa için Kuva-yi Milliye ruhuyla birlik ve beraberlik içinde çalışacağız. Bursa’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılında başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm kurtuluş mücadelesi şehitlerimizi sonsuz sevgi, saygı ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Özgürlüğün kutlu, bağımsızlığın sonsuz olsun Bursa’m” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Namık Kemal Halk Oyunları topluluğu tarafından Bursa yöresine özgü gösteri sahnelendi. Osman Şevki Uludağ Anadolu Lisesi öğrencisi Kayra Ertuğrul Yumuk tarafından Mehmet Akif Ersoy’un ‘Bülbül’ adlı şiiri okunurken, mehter takımı ve kılıç kalkan ekibinin gösterisi de büyük alkış aldı. Törenin ardından Tayyare Kültür Merkezi Cemal Nadir Sergi Salonu’nda ‘Bursa’nın Kurtuluşu’ temalı fotoğraf sergisi, Vali Erol Ayyıldız, Garnizon Komutanı Fedai Ünsal ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey tarafından izlenime açıldı.
Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü anısına Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bastırılan “Hür Bursa” gazetesi, şehrin sesi oldu. 11 Eylül 1922'de Yunan işgalinden kurtarılan Bursa’nın işgal yılları ve sonrası, bu özel gazetede belgeler ve makalelerle gün yüzüne çıkarıldı. 10 Eylül günü Setbaşı’ndan başlayarak Heykel’de sona eren kortej yürüyüşünde dönemin kostümleri ile caddeleri dolduran gençler tarafından dağıtılan nostaljik gazeteye, Bursalılar yoğun ilgi gösterdi. Hür Bursa, o dönemdeki olayların ışığında, kahraman askerlerimizin fedakârlıklarını ve Bursa'nın bu zorlu süreçteki direnişini unutturmamak amacıyla tarihe önemli bir not düşüyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in mesajının bulunduğu ve dikkatle incelediği gazete, işgal döneminde şehirdeki durumu ve kurtuluşun ardından yaşanan coşkuyu tüm yönleriyle ele alıyor.
GEÇMİŞE SAYGI DURUŞU
Proje danışmanlığını Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan’ın yaptığı Hür Bursa Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmenliğini Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halka İlişkiler Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Genel Koordinatörlüğünü ise Bursa Kültür A.Ş. Genel Müdürü Yankı İçöz üstlendi. Gazetede, 11 Eylül 1922’de kent genelinde yaşanan olayların yanı sıra muzaffer Komutan Mustafa Kemal Paşa’nın 17 Ekim 1922’deki Bursa ziyaretine ve nutkuna da yer verildi.
11 Eylül 1922 sabahında 3. Kolordu ile Bursa’ya girerek düşmanı bozguna uğratan kahraman komutan Mirleva Şükrü Naili Paşa’nın Bursa’daki şanlı zafere ilişkin hatıralarına da yer verilen gazete mizanpajı ve görsel tasarımıyla da beğeni topladı. Hür Bursa gazetesinde ayrıca o dönem yayınlanan gazetelerin manşetleri ile Yunan mezaliminin resmi istatistikleri de yer buldu.
TARİHE NOT DÜŞEN CANLI YAYIN
Kurtuluş coşkusunun tüm Bursa’yı sardığı 10 Eylül’deki kortej yürüyüşü ile birlikte başlayan, iki buçuk saat süren ve Bursa Büyükşehir Belediye TV’den canlı yayınlanan program da ilgi ile izlendi. Tarihi Belediye Binası önünde gerçekleştirilen canlı yayına Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan konuk olarak katıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de katıldığı canlı yayında şehirdeki coşku ve duygu seli an be an yayını takip edenlere aktarıldı.